La Central Sindical Independent de Funcionaris ha presentat aquest dimecres una querella penal contra la consellera de Justícia, Ester Capella, pel que consideren una gestió "nefasta" de la crisi de la Covid-19, acusant-la de diversos delictes, segons ha informat el sindicat. La denúncia presentada davant la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s'estén també contra Amand Calderó, secretari de Mesures Penals, a qui consideren corresponsable de la gestió de l'epidèmia als centres penitenciaris catalans.

La queixa principal dels funcionaris, en la qual es basa la denúncia, és que el Departament de Justícia no va proporcionar als treballadors de les presons material de seguretat ni va establir els protocols adequats per evitar contagis.

"La seva gestió s'ha saldat amb desenes de funcionaris positius i molts altres afectats que han hagut de quedar-se a casa seva, en quarantena preventiva", assenyala el comunicat del CSIF.

Pel que fa a la manca de material de seguretat, el sindicat exposa que des del principi de l'epidèmia es va prohibir portar mascareta perquè el Govern volia evitar "alarma social" i que més endavant no se'ls van facilitar suficients unitats d'equips de protecció individual .

Un altre dels seus arguments per atacar la gestió de Capella i Calderó és la manca de test diagnòstics fets a un "col·lectiu essencial" com els funcionaris de presons. "Han hagut de transcórrer 60 dies des de la declaració de l'estat d'alarma perquè es comencin a fer proves PCR per saber si són portadors de virus o no", afegeix el comunicat del CSIF.

D'altra banda, el sindicat es congratula de la feina feta pels funcionaris durant l'estat d'alarma: "Han evitat que esclatés el polvorí de les presons catalanes, sufocant infinitat d'altercats i desordres regimentals".

Finalment, el text del CSIF llança, amb certa ironia, un atac a l'aplicació de la desescalada a les presons catalanes: "Més celeritat ha demostrat el comitè de crisi (Procicat) en iniciar la desescalada en aquells centres que es troben en regions sanitàries que ja han accedit a la fase 1, aplicant mesures com la recuperació de les comunicacions orals i l'enviament de paqueteria".

Basant-se totes aquestes queixes, la denúncia del CSIF demana a la Fiscalia que investigui els fets i acusa Capella i Calderó d'haver incorregut en un delicte contra els drets dels treballadors, un delicte de desobediència per no haver acatat els decrets governamentals de l'estat d'alarma, un delicte de lesions pels positius que hi ha hagut entre el col·lectiu penitenciari i un delicte contra la salut pública.