La moda d'abraçar els arbres s'ha estès tant que ja està suposant un problema per a la natura. Aquesta problemàtica ha portat a l'Ajuntament de Cabezón de la Sal—un poble de 8.000 habitants de Cantabria— ha demanat als turistes i visitants del bosc que no abracin els arbres. El consistori vol salvar el bosc de sequoies que hi ha en el municipi, en concret el Monte Cabezón, un espai natural protegit que atrau més de 200.000 visitants anuals. Visites controlades, tiquet d'entrada o la delimitació dels accessos són algunes de les mesures que l'Ajuntament de Cabezón de la Sal ha posat damunt la taula per salvar el bosc amenaçat per les abraçades de tots els visitants. El monument natural de les sequoies de la Monte Cabezón s'ha popularitzat a través de les xarxes socials, un fet que ha provocat la massificació d'aquest espai natural, especialment després de la pandèmia. 

bosc sequoies de Cabezón de la Sal / Efe
El bosc de sequoies a Cabezón de la Sal, a Cantàbria / EFE

Regulació de l'accés al bosc

Les fotografies que més s'han popularitzat d'aquest bosc, i que es repeteixen infinitament a les xarxes són les abraçades a les sequoies. Un acte que està fent que s'estiguin danyant la seva escorça visiblement, i per tant posant en perill la salut d'aquests arbres. L'alcalde del municipi, Òscar López, ha lamentat que "s'estan afeblint els arbres perquè la gent que ve s'abraça als arbres, es degrada l'escorça, fins i tot algun s'emporta trossos d'escorça de record". A banda, un altre problema que està comportant l'afluència de visitants és que moltes de les arrels de les 840 sequoies del bosc s'estan quedant a la vista per "l'erosió de trepitjar per sobre d'ells".

Precisament per evitar la degradació de l'espai, l'Ajuntament de Cabezón de la Sal, juntament amb la conselleria de Turisme i la de Desenvolupament Rural han instat a donar una volta als plans per evitar la massificació de persones. Actualment, no existeix una prohibició concreta de tocar els arbres, malgrat que sí que es recomana no fer-ho. El problema és que com no hi ha vigilància "una prohibició no evitaria que en algun cas s'abracin als arbres". L'ajuntament demana delimitar els arbres d'alguna manera, com per exemple, amb l'ús de passarel·les que evitin que passin pel sòl i fer malbé les arrels, així com la regulació dels accessos. “Potser visites guiades, amb reserva, per a visitar-la de manera controlada”, exposa López, qui no descarta establir un tiquet i cobrar per entrar per poder mantenir la vigilància tant nocturna com diürna. “És una de les opcions”, apunta.

Protegir el parc natural

L'alcalde del municipi defensa que les mesures que es prenguin per explotar turísticament l'espai no aniran encaminades a “buscar un benefici econòmic”. “El que volem protegir el parc”, ha afirmat. Aquests arbres, que no són autòctons de Cantàbria, es van plantar en 1940 amb l'objectiu d'utilitzar la seva fusta, igual que espècies com l'eucaliptus, i aconseguint fins als 50 metres d'altura, i ara s'han tornat un reclam turístic. Ocupant un espai de 2,5 hectàrees, les sequoies del Monte Cabezón van ser declarades monument natural en 2003 per ser “una espècie raríssima” a Cantàbria i amb l'objectiu de “conservar aquest particular paratge”.