A tot l’Estat espanyol hi ha més de 30 milions de persones que fan servir WhatsApp. L’aplicació que arriba aquest 24 de febrer als 13 anys de vida s’ha convertit en l’eina que fa servir gairebé tothom per parlar amb els seus amics i familiars. Les dades que recullen diversos portals sobre tecnologia asseguren que un 84% de persones el fan servir per a les seves comunicacions diàries i més d’un cop al dia. Només un 10% de persones, segons Statista, només utilitza WhatsApp un cop al dia. Però hi ha coses de les quals es fan cada dia en aquesta aplicació de missatgeria instantània que ens poden portar problemes. Hi ha lleis que malgrat que estan pensades per ser aplicades en altres entorns, i si bé els servidors que allotgen tota la informació d’aquesta aplicació no són a l’Estat espanyol, també s’apliquen en aquesta plataforma, com per exemple, la Llei de Protecció de Dades, tal com detalla Eduard Blasi, professor dels Estudis de Dret de la Universitat Oberta de Catalunya

L’advocat expert en protecció de dades apunta quatre coses de les quals fa gairebé tothom a WhatsApp i que ens poden portar problemes legals importants. Qui no ha enviat una captura de pantalla d’una conversa amb tercers? Doncs això no es pot fer. Cal tenir en compte que a les captures de pantalla es mostren converses que poden identificar una persona de manera directa o indirecta, fet que podria comportar una infracció en matèria de protecció de dades.

Una captura de pantalla d’una conversa permet identificar-ne els participants gràcies a la informació del context i això podria incórrer en una infracció de la Llei de Protecció de Dades, ja que la normativa en aquest àmbit no solament s'aplica a les dades identificades —com ara el nom i els cognoms, el DNI o el número de telèfon—, sinó també a les dades identificables, és a dir, a les que permeten saber qui hi ha darrere de la conversa sense haver de fer un esforç desproporcionat. Però també es podria incórrer en delicte. Concretament, en els casos més greus, si es difon una conversa privada de terceres persones, un possible delicte de descobriment i revelació de secrets.

Fotografies per WhatsApp

Compartir imatges per WhatsApp també ens pot portar problemes si es fa sense seguir la llei o sense tenir en compte la normativa vigent. El professor Blasi apunta dos casos. El primer la difusió d’una operació policial, per exemple, si això ataca als cossos policials, que l’autoritat ens podria perseguir en base de la Llei de Seguretat Ciutadana, la 04/2015. El segon, en casos més greus, compartir fotografies íntimes d'una tercera persona mitjançant WhatsApp podria fer-nos incórrer en un delicte per danys i perjudicis, per una possible lesió del dret a l'honor, a la intimitat o a la mateixa imatge.

Alerta amb afegir persones a un grup de WhatsApp

La creació de grups de WhatsApp tampoc no està al marge de la normativa de protecció de dades, apunta el docent de la UOC. De fet, per afegir una persona en un grup de WhatsApp professional cal demanar-li prèviament el consentiment. Fa poc, l'Agència Espanyola de Protecció de dades va imposar una sanció a un gimnàs perquè havia creat un grup de WhatsApp i hi havia afegit una exsòcia. Va haver de pagar una bona multa.

WhatsApp / PixabayLes quatre coses que tothom fa a WhatsApp i que et poden portar davant del jutge / Pixabay

I sense deixar els grups, hi ha també una altra acció que molta gent ha fet i que també ens pot portar problemes. L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha sancionat fa poc un ajuntament per haver creat un grup de WhatsApp amb els ciutadans, malgrat haver-los demanat prèviament el consentiment. La raó és que, quan s'afegeixen aquests contactes, hi ha dades que inevitablement queden exposades —com ara la foto, el nom, els cognoms o el número de telèfon mòbil—, i això vulnera la confidencialitat.

En aquest cas, si es tracta d'un grup corporatiu amb membres que no es coneixen entre si, s'hauria d'optar per una llista de distribució, en lloc d'un grup, ja que la llista permet enviar missatges individuals sense exposar dades de terceres persones.