Els veïns de Casa Orsola, una finca modernista de l'Eixample, han celebrat aquest dissabte un acte de protesta per exigir al fons d'inversió propietari de l'immoble, Lioness Inversiones SL, que els renovi els contractes de lloguer exhaurits. En una trobada organitzada a la cruïlla dels carrers de Consell de Cent i Calàbria, on es troba l'edifici, els veïns han reivindicat "l'any de lluita" i han denunciat "la manca de negociació, les pressions i amenaces" que les famílies pateixen per part de Lioness. 

Segons defensen els veïns, l'octubre del 2021 el fons inversor va comprar la finca, que té 27 habitatges i 4 locals comercials, amb voluntat de reformar-la, i va comunicar-los que no renovarien els contractes. Aleshores, van decidir organitzar-se amb el suport del Sindicat de Llogateres i la Xarxa d'Habitatge de l'Esquerra de l'Eixample i buscar una negociació amb el fons d'inversió per establir contractes de lloguer de set anys que els permetessin quedar-se a les seves llars. Un any després, això no ha succeït.

Casa Orsola veins
Centenars de persones s'han concentrat a la cruïlla de Consell de cent i Calàbria en suport dels veïns de la Casa Orsola. Foto: @VeinesOrsola /Twitter

Els veïns denuncien que han rebut "pressions, amenaces i denúncies"

El portaveu de la Xarxa d'Habitatge de l'Eixample Esquerre, Albert Freixa, ha denunciat en declaracions a l'ACN que el fons "no ha volgut seure a negociar" amb els veïns i que ha posat "pressions, amenaces i denúncies" contra les persones que "volen renovar els contractes de les cases on fa dècades que viuen". Freixa ha explicat que, actualment, la finca compta amb alguns immobles amb contracte indefinit, mentre que altres cinc han estat denunciats per finalització de contracte. Tanmateix, les famílies han continuat pagant el lloguer al jutjat i asseguren que volen "continuar lluitant". 

Una de les causes que els veïns atribueixen a la compra de l'immoble per part de Lioness Inversiones és el projecte de Superilla de l'Eixample. "La superilla fa que la gent vingui a viure els llocs on els carrers són bonics i accessibles, i els fons voltors se n'aprofiten", ha criticat Freixa. Així mateix, el portaveu del sindicat ha assegurat que es tracta d'un 'modus operandi' que Barcelona arrossega des dels últims quaranta anys. "Venen, compren, fan fora els veïns i venen l'immoble a un preu molt més elevat. És un esglaó més del procés d'especulació que viu la ciutat", ha assenyalat. En el cas de Casa Orsola, els sindicats d'habitatge consideren que aquesta pràctica posaria "en perill l'arrelament de les famílies del barri i la pervivència de petits comerços de l'edifici". 

Casa Orsola edifici
La Casa Orsola amb pancartes que reivindiquen la lluita veïnal. Foto: Marta Vidal / ACN

Els sindicats d'habitatge denuncien que Lioness "no vol negociar"

La portaveu del Sindicat de Llogateres de Barcelona, Carmen Arcazo, també ha denunciat que Lioness Inversiones "mai ha acceptat una negociació". També ha denunciat que el fons inversor ha comès "il·legalitats" a la Casa Orsola perquè ha fet obres sense permís i no ha ofert lloguers socials a les famílies a les quals no ha renovat el lloguer i que "podrien ser desnonades". En aquest sentit, ha assegurat que "no pensem parar fins que renovin els contractes" i s'ha mostrat optimista en què aquest fet es produeixi perquè assegura que "no hi ha ningú a Barcelona que es posicioni al seu costat"

Precisament, aquest dissabte, l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha reclamat a la propietat de Casa Orsola que renovi de manera "immediata" els contractes exhaurits. L'alcaldessa ha afirmat que no renovar-los suposa "un greu perjudici" per a les famílies que fa anys que viuen en aquesta finca de l'Eixample "i han pagat sempre un lloguer". També ha ofert mediació per part del consistori, un oferiment que assegura que la propietat ja ha rebutjat anteriorment.

Lioness, per la seva banda, ha fet unes declaracions al diari El País, en les quals ha donat per fet que "ha perdut el relat" i s'ha queixat que els veïns no volen "negociar individualment els contractes i només ho volen fer de forma col·lectiva a través del sindicat". 

L'acte celebrat aquest dissabte ha començat a les 17 h amb actuacions musicals, entrevistes i altres activitats, i està previst que s'allargui fins a la 1 h de la matinada. Hi han assistit la tinenta d'alcalde de Barcelona, Janet Sanz, la regidora d'Habitatge i Rehabilitació, Lucía Martín, o la diputada de la CUP Eulàlia Reguant.