Ajudar a comunicar el canvi climàtic on no es comunica és l'objectiu amb el qual l'organització internacional Climate traker impulsa la presència en la COP25 de Madrid de sis joves periodistes de la República Txeca, Índia, Kènia, Argentina, Tunísia i Filipines.

L'objectiu principal d'aquesta iniciativa és visibilitzar la crisi climàtica donant l'oportunitat d'assistir a la vint-i-cinquena Conferència de les Parts (COP25) de la Convenció Marc de l'ONU per al canvi climàtic. Amb aquestes beques informatives i formatives es tracta d'ajudar a "comunicar el canvi climàtic on normalment no es comunica", ha explicat a EFEverde la codirectora de l'organització, Anna Pérez Català.

Formar periodistes "perquè puguin ser líders a les seves redaccions" és un altre dels motius que impulsa a l'organització a donar aquestes beques, que en aquesta ocasió explica amb sis joves amb edats compreses entre els 21 i els 32 anys, procedents la majoria d'ells de països "més limitats econòmicament". "És fonamental que la comunicació ambiental no només arribi als mitjans grans del nord global, sinó que en països tan petits com Tunísia hi hagi una comunicació climàtica", ha ressaltat.

Dificultats existents

Les dificultats existents a l'hora de cobrir esdeveniments internacionals és una cosa que és present en alguns mitjans espanyols degut a falta de finançament, segons Pérez Català, que recalca que "si això passa a Espanya, imagina en països en vies de desenvolupament, no hi ha cap diari que estigui enviant periodistes a Egipte".

La pèrdua de representació d'alguns països d'Amèrica Llatina, a causa del trasllat de la COP de Xile a un país europeu, és un fet que lamenten des de Climate Tracker perquè la regió sud-americana treballa "amb molta cooperació, germanor i s'aboca molt en les cimeres socials", unes circumstàncies que "donen molta força a la regió en aquests temes i que són molt necessàries", ha assegurat Pérez Catalá.

En aquest sentit, l'organització assegura que molts informadors que anaven a cobrir la COP a Xile no poden assistir a la cimera a Madrid a causa de la falta de recursos o de temps per gestionar els visats en les ambaixades, motius que han provocat que tres de becats de Climate Tracker, procedents del Pakistan, Egipte i Xile, no hagin pogut unir-se a l'equip a Madrid.

Amb la finalitat d'aportar coneixements bàsics referents al canvi climàtic i a les negociacions de les Nacions Unides, Pérez Catalá, juntament amb director de Climate Tracker, Chris Wright, ha impartit una formació que inclou temes referents a les COP, la importància de les finances internacionals, els acrònims relacionats amb aquests esdeveniments i els principals problemes als quals poden enfrontar-se els becats durant la cobertura de la cimera, entre altres.