Investigadors de l’Hospital Clínic i d’Idibaps han desenvolupat un nou test que prediu amb precisió la resposta al tractament del càncer de mama, després d’analitzar dades de 2.243 pacients.

Els oncòlegs han explicat que el Clínic serà el primer hospital en el món d’implementar aquest test de tercera generació i serà referència en el seu tractament.

El test permetrà detectar millor la sensibilitat dels tumors al tractament amb quimioteràpia que els actuals tests de segona generació.

“Els tests genòmics de segona generació que estem utilitzant permeten predir la supervivència de les pacients amb càncer de mama hormonosensible i aquesta informació és útil per prendre decisions sobre la necessitat d’indicar quimioteràpia”, ha detallat Aleix Prat del Grup de Genòmica Translacional de la Vall d’Hebron.

Prat sosté que “un 70% dels càncers de mama són hormonosensibles” però és un grup molt heterogeni. Prat ha analitzat més de 2.000 pacients amb càncer de mama en vuit estudis.

Aquests tests fa uns anys han permès valorar, entre altres, un grup de pacients amb baix risc de recaiguda, que no necessiten quimioteràpia i un grup d’alt risc que sí.

En l'estudi han participat diversos hospitals d’Espanya dins del grup cooperatiu del càncer de mama GEICAM, investigadors de la Universitat de Carolina del Nord (EUA), del Royal Marsden Foundation de Londres, Universitat d’Otago de Nova Zelanda i la Universitat d’Edimburg.

La investigació ha estat publicada a la revista científica Clinical Cancer Research i ha estat liderada pel cap del Servei d’Oncologia Mèdica del Clínic, el grup Genòmica Translacional i teràpies dirigides en tumors sòlids d’Idibaps i el grup de Genòmica Translacional del Vall d’Hebron.