Desarticulada una banda internacional que defraudava IVA per valor de més de 25 milions d'euros. L'operació, denominada "Marengo-Rosso" s'ha dut a terme de manera simultània en diversos països europeus, com Hongria, Itàlia, Luxemburg, Portugal, Polònia, Eslovàquia i Espanya, i és la primera operació amb detencions coordinades per la Fiscalia Europea a Espanya. El frau comès per aquesta organització criminal es generava principalment a través de la compravenda de dispositius de telefonia mòbil i altres dispositius electrònics com discs durs, AirPods, tauletes i ordinadors a gran escala.

Per fer això, l'organització utilitzava factures suposadament falses i sol·licitava a les autoritats tributàries nacionals els reemborsaments de l'IVA sense tenir-ne dret. El sistema generava beneficis d'enormes proporcions a l'organització investigada, als quals caldria sumar els obtinguts per la venda final d'aquests dispositius a preus molt competitius a través de mercats en línia en diversos països. Un entramat que ha permès defraudar una xifra propera als 25 milions, segons han informat les autoritats després de l'operació.

La recerca, coordinada per la Fiscalia Europea a Espanya i duta a terme per la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i l'Agència Tributària, ha permès desmantellar aquesta organització criminal internacional que estava liderada per dos dels acusats i que comptava amb una complexa estructura jeràrquica i una gran quantitat d'empreses fictícies. L'organització, per moure les grans quantitats de diners que generava, estava especialitzada en el blanqueig de capitals a través de la compra de béns immobles d'alt valor en països com Portugal, Itàlia i Txèquia principalment.

L'operació ha permès la detenció de nou persones i la recerca d'altres quatre, mentre que s'han realitzat entrades i registres en fins a 20 immobles diferents situats al llarg de la geografia espanyola. Els funcionaris de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil i de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional han estat auxiliats per membres de la Unitat Central de Ciberdelinqüència, funcionaris de l'Agència Tributària i de l'EUROPOL.

El jutge que ha dirigit l'operació ha qualificat els fets com presumptament constitutius de delictes d'organització criminal, contra la Hisenda Pública i blanqueig de capitals. "Són delictes greus no sols per la penalitat que els mateixos porten associada, sinó a més per la transcendència social que comporten així com per l'elevada quantia de la defraudació tributària que s'estaria portant a efecte amb afectació als interessos financers de la Unió Europea", adverteix. L'operació és un exemple del treball coordinat i efectiu de les forces de seguretat de diversos països, així com de la importància de la col·laboració internacional en la lluita contra el crim organitzat i la delinqüència econòmica.