Diverses associacions empresarials i col·legis professionals de Catalunya han coincidit a assenyalar que el context actual de sequera no ha de servir per alimentar conflictes entre sectors productius ni incentivar l'assenyalament cap a cap sector o activitat concreta perquè la prioritat passa per prendre decisions i executar les abundants inversions pendents en matèria hídrica que necessita la comunitat.

Entre aquestes veus figura la Cambra de Comerç de Barcelona, que aquesta setmana va presentar un informe que feia èmfasi en la interconnexió de xarxes per solucionar el dèficit d'aigua davant de la falta de pluges. Segons els seus càlculs, la situació és conseqüència de no haver fet els deures i ha xifrat en 5.200 milions d'euros la inversió necessària fins a 2040 –un total de 3.200 milions fins a 2030– per disposar de les infraestructures que assegurin el subministrament d'aigua.

Una línia similar ha manifestat l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, que aglutina representants del col·legis d'Enginyers de Camins, Enginyers Industrials, Agrònoms i Economistes. Segons la seva opinió, és bàsic interconnectar les xarxes regionals d'aigua a Catalunya, és a dir, connectar la xarxa regional de la zona central de Catalunya amb la del Consorci d'Aigües de Tarragona, que gestiona els cabals de l'Ebre. Una proposta que des de l'àmbit polític s'ha rebutjat.

Impacte econòmic de la sequera

Per la seva part, el Col·legi d'Economistes de Catalunya, en un posicionament recent, ha alertat que la sequera tindrà aquest any un important impacte negatiu en el creixement econòmic. Va més enllà i, partint d'una enquesta interna, alerta que la principal conseqüència de les restriccions serà la intensificació de les tensions per sectors, sobretot al sector de l'agroalimentació. Un 67,8% dels enquestats també opina que s'iniciarà un conflicte entre els sectors econòmics per als usos de l'aigua (agrari, de boca, industrial, hostaleria, entre d'altres).

Per aquest motiu, exigeixen solucions prioritàries per afrontar la sequera a curt termini. Per a això, 7 de cada 10 enquestats demanen d'incrementar la inversió en plantes dessaladores i de regeneració, sense oblidar la reparació de canonades que estan en mal estat o la inversió en potabilitzadores per incrementar l'eficiència del regadiu.

Ramaderia i agricultura

Per sectors, l'agricultura i la ramaderia suposen el 81,8% del consum d'aigua de les activitats econòmiques a Catalunya i el 49,2% del corresponent a les conques internes, és a dir, tota la xarxa hidrogràfica que finalitza el seu recorregut al mar Mediterrània (rius Muga, Fluvià, Ter, Daró, Tordera, Besòs, Llobregat, Foix, Gaià, Francolí i Riudecanyes).

I és que, el sector primari suposa el 81% del consum d'aigua de les activitats econòmiques a Catalunya, i gairebé el 50% del corresponent a les conques internes. Atenent el Valor Agregat Brut (VAB), la construcció, indústria i serveis són menys intensius que l'agricultura pel que fa al consum d'aigua, però les restriccions podrien tenir un impacte econòmic notable en l'economia catalana, segons reflecteix l'informe sobre indicadors de progrés i benestar de la Cambra de Barcelona.