Un total de 32.035 persones van morir en les llistes d'espera de la dependència, segons dades oficials del Ministeri de Drets Socials en els primers sis mesos de l'any. Això suposa que cada vuit minuts –176 persones al dia–, un dependent mor en espera de poder rebre els ajuts que preveu la llei, segons ha denunciat aquest dilluns l'Associació Estatal de Directors i Gerents de Serveis Socials.

Segons l'entitat, el Ministeri de Drets Socials no ha incrementat "ni en un sol euro", el finançament del Sistema d'Atenció a la Dependència i "s'està abandonant sense atencions a les 392.526 persones dependents que esperen un procediment".

Segons el MoMo elaborat pel Ministeri de Drets Socials en el qual s'analitza la mortalitat de les persones del Sistema d'Atenció a la Dependència (SAAD) i tenint en compte les dades dels sis primers mesos 118.357 persones en situació de dependència han mort a Espanya –28.410 més que en el mateix període de l'any passat. D'elles, 20.413 estaven pendents de rebre les prestacions o serveis que els corresponien per dret i 11.622 pendents de valorar.

Gairebé la meitat (48%) dels dependents beneficiaris del SADD que van morir aquest any vivien en residències –46.542 residents, 18.022 de morts més que el primer semestre de l'any passat. De les 97.944 beneficiàries del SAAD que van morir en aquest any, 28.520 tenien la prestació de residències –un 29%– i uns 18.247 tenien una prestació vinculada al servei residencial –19%–.

La mortalitat augmenta durant el confinament

En els tres mesos del confinament, entre març i maig de 2020, es poden destacar aquestes conclusions el 4,4% dels sol·licitants del SAAD van morir entre març i maig –81.232 persones mortes–, el que representa un increment del 61% de la mortalitat esperada. Per rangs d'edat, el 83% de les persones mortes en excés tenia 80 o més anys. L'impacte més important s'observa en les persones amb grau III, en la que la taxa de morts es duplica i puja fins al 9%.

L'excés de mortalitat entre les persones beneficiàries amb prestació en aquests tres mesos va ser del 80%, sent l'excés de mortalitat d'abril (137%) molt superior al de març (68%) i al de maig (37%). La taxa de persones beneficiàries amb prestació mortes es va situar en un 5,2% de les persones beneficiàries.

Per territoris, la mortalitat en persones dependents té una "enorme variabilitat". La taxa de morts observades en persones ateses en el conjunt nacional se situa en 5,2% per al període març-maig, si bé a la Comunitat de Madrid i Castella La Manxa assoleixen el 8% de morts atesos mentre que a Melilla i La Rioja se situen entorn del 2% de morts.

Les comunitats autònomes en les quals es va registrar un excés més important de mortalitat entre les persones beneficiàries van ser a la Comunitat de Madrid (excés del 196% amb 7.307 persones mortes superior a l'esperat), Castella La Manxa (excés del 174%, amb 3.060 de morts superior a l'esperat) i Catalunya (excés del 119%, amb 6.162 de morts superior a l'esperat). D'altra banda, les comunitats on es va registrar un excés de mortalitat menor van ser Múrcia (excés del 16%, amb 150 persones mortes superior a l'esperat) Andalusia (excés del 21%, amb 1.186 de morts) i Astúries (excés del 26% amb 207 de morts).

Creix la mortalitat en persones que viuen en residències

L'associació ha posat l'èmfasi en elevat impacte en la mortalitat en persones amb atenció en residència, amb un excés de morts de 17.922 persones més de l'esperat (excés de mortalitat del 151%, el 7,4% del total de persones dependents ateses en residència). D'aquesta forma, de les 57.469 persones beneficiàries amb prestació mortes durant els mesos de març-maig de 2020, 29.795 eren persones beneficiàries amb prestació en residència.

La taxa de persones dependents mortes en residències va ser del 12,3%. Per comunitats autònomes, les taxes més importants es van registrar a la Comunitat de Madrid (22% persones dependents amb prestació en residència mortes), Castella-La Manxa (17% persones dependents amb prestació en residència mortes) i Catalunya (16% persones dependents amb prestació en residència mortes).

Les menors taxes de dependents amb prestació en residència mortes es van registrar a La Rioja (4,3% persones dependents amb prestació en residència mortes), Canàries (5% persones dependents amb prestació mortes) i Andalusia (7% persones dependents amb prestació en residència mortes).

Davant d'aquestes dades, l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials considera que "és precís adoptar mesures urgents per evitar el sofriment i abandonament de les persones més vulnerables del nostre país" i urgeix a incrementar el finançament de la Dependència, a més de modificar la llei per permetre la compatibilitat de les prestacions i incrementar les intensitats".

Reformes per agilitzar tràmits

Així mateix, consideren que els governs autonòmics han d'escometre reformes necessàries que agilitzin els tràmits com simplificar els procediments, i aplicar mesures de suspensió i flexibilitat del servei o prestació sense necessitat de resolució d'un nou procediment "avançar cap a la prescripció social del professional de referència com a únic requisit per a l'execució i posada en marxa de les prestacions".

De no fer-ho, segons han indicat els directors i gerents, "seran responsables del sofriment i desatenció de les persones en situació de dependència, especialment de les 176 persones que moren cada dia en espera d'algun procediment de la Llei."