El Departament d'Interior va tirar endavant l'any passat el Pla Estratègic dels bombers que preveia una sèrie d'inversions per al cos que anaven des del personal fins als vehicles i les infraestructures. Preveia renovar el material i també fer noves promocions. I els vehicles eren un dels punts febles.

Al setembre del 2016, quan es va aprovar el pla, el cos estava a punt d'arribar a una situació límit per manca de material. 247 dels vehicles que té són de fa més de 20 anys. El pla estratègic preveu una inversió de més de 207 milions d'euros per al cos de Bombers entre el 2017 i el 2022. 

Ara mateix hi ha 12 vehicles donats de baixa. Alguns d'ells no han passat la ITV. Afecten els parcs de bombers de Badalona, Mollet, Malgrat, Rubí, Sabadell, Terrassa i Arenys. A més, altres parcs de la regió Nord veuen reduïda la seva resposta en el moment d'una emergència perquè hi ha menys vehicles en aquesta zona de l'Àrea Metropolitana formada per 22 parcs de bombers. 

Entre els vehicles que han quedat fora de circulació hi ha el furgó d'excarceració, específic per a salvaments, que es fa servir en el cas d'accidents de trànsit de Sabadell. Aquest vehicle no funciona i s'ha hagut d'habilitar un Jeep amb remolc. I també un autoescala, que és el cas més urgent de reparar.

Des de la Direcció General de prevenció, extinció d'incendis i salvaments, admeten que hi ha 12 vehicles fora de servei i que estan buscant una solució a curt i llarg termini. Primer, parlant amb les empreses de manteniment perquè puguin resoldre les avaries més urgents, i després mirant d'avançar algunes actuacions amb els contractes de manteniment futurs que s'estan preparant per a l'any 2018.

El 22 de febrer es va signar un contracte de manteniment fins al 31 de desembre que preveia 2.147.750 euros per a reparacions de vehicles, però aquest novembre ja s'havia exhaurit la partida per al manteniment.

Per reparar els vehicles que actualment estan fora de servei el que s'està fent és un informe justificatiu de la despesa de cada camió i l'ordre és que es fixin prioritats. I la prioritat, ara mateix, és reparar el camió autoescala.

El 4 de desembre el Departament va adjudicar el nou contracte de manteniment de vehicles per a l'any 2018 i els mesos de gener i febrer del 2019, però no entrarà en vigor fins d'aquí a un mes. Aquest contracte preveu 2.697.048 euros, 500.000 més que l'actual.

El dèficit no té res a veure amb l'aplicació del 155, segons apunten fonts de la Direcció general de prevenció, extinció d'incendis i salvaments, sinó que es deu a "anys que no s'ha pogut fer cap inversió". De fet, el Pla Estratègic que va presentar Jordi Jané ja preveia reconduir la situació després de les retallades, però amb prou feines s'ha posat en marxa. 

El Departament ara mateix treballa també amb la previsió de crear 550 places més per a bombers, però ara mateix només es poden anar preparant els procediments per als concursos públics, sense tirar-los endavant fins que es desencalli la situació actual amb el 155 aplicat i sense un Govern de la Generalitat que pugui desenvolupar els plans previstos i els pressupostos.

El Consell de Ministres, que és l'únic ara mateix facultat per autoritzar despeses, ha desbloquejat els contractes de manteniment d'edificis i ha autoritzat el concurs públic per a la neteja dels grups de protecció lleugers.