El Departament d'Interior reforça la vigilància policial a tota la xarxa de transports de Catalunya i als punts d'interès turístic arran dels atemptats a Brussel·les. Avui s'ha posat en marxa un dispositiu idèntic al que es va activar per Nadal després dels atemptats de París. Ho ha anunciat el conseller d'Interior, Jordi Jané després de la reunió extraordinària del gabinet de coordinació antiterrorista que ha durat una hora i que ha presidit Carles Puigdemont, president de la Generalitat.

Interior dobla el nombre de Mossos en les infraestructures, on ja hi feien vigilàncies especials, i incorpora agents on no hi havia controls. 

La consigna, sense fer alarmisme és "màxima preparació, màxima alerta", segons Jané. Es manté el nivell 4 sobre 5 d'alerta antiterrorista, però s'incrementa el nombre de punts vigilats i el nombre d'agents. També hi haurà més controls a les carreteres i als passos fronterers. A més, hi haurà un dispositiu especial per al Barça-Madrid del 2 d'abril.

S'activen les unitats de seguretat ciutadana (BRIMO i ARRO), Tedax i la unitat canina a tots els aeroports del país, a ferrocarrils i estacions estratègiques del metro. Hi haurà agents patrullant a les andanes i dins els vagons amb l'arma llarga, la metralleta.

El conseller d'Interior ha explicat que al llarg dels darrers mesos, a causa del nivell d'alerta 4, amb vigilància a bona part de les infraestructures del país, hi ha hagut una acceptació de la ciutadania de la presència policial: "No ho veuen com un element de distància, sinó de proximitat que els pot ajudar".

També es vigilaran especialment tots els punts d'interès turístic. La coincidència dels atemptats amb les vacances de Setmana Santa fa que aquests dies hi hagi més actes al carrer, amb més persones i més turistes. "A més gent al carrer, més risc", diu Jané, tot i que manté que la situació a Catalunya no té res a veure amb la de Bèlgica, que ja tenien senyals de possibles atemptats. De fet, segons Jané, per això i per les amenaces que hi havia a Brussel·les, es van suspendre els actes de celebració de Cap d'Any i el partit Bèlgica-Espanya del 17 de novembre. Amenaces que no consten per a Catalunya, segons els informes setmanals de la Unitat Central d'Informació. "Mai cap societat és estrictament comparable, però en el cas de Bèlgica no és el mateix nivell de proximitat amb l'amenaça que a Catalunya", ha dit Jané.

"Ens reforcem –diu Jané– perquè les dates que vénen comporten més afluència de persones i més risc. I ens reforcem perquè amb els atemptats d'avui fa que també nosaltres, d'una manera molt clara, reforcem la presència policial en tot el que són infraestructures de transports".

Més de 23.000 identificats en tres mesos

Cada setmana la comissaria general d'Informació fa una avaluació del risc d'atemptats. Des del gener del 2015, Catalunya està en alerta 4, això ha derivat en més punts de vigilància i més controls.

De setembre del 2015 a gener del 2016 s'han identificat 23.300 persones i 10.018 vehicles.

La policia treballa en dues línies: hi ha unitats especialitzades com les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO), els Tedax i les unitats de seguretat ciutadana (BRIMO) i la comissaria general d’informació. Es vigilen les infraestructures i, a banda, s'investiga la possible radicalització en algunes mesquites, però sobretot a la xarxa.

"Existeix amenaça, sí. No abaixem la guàrdia"

Es manté el nivell de 4 sobre 5 d'amenaça terrorista. Segons el conseller d'Interior: "No tenim una amenaça diferent. No pels fets d'avui aquesta amenaça s'ha agreujat". Tot i intensificar la vigilància, Jordi Jané ha volgut mantenir en tot moment un missatge de tranquil·litat diferenciant l'amenaça terrorista a Bèlgica i a Catalunya. Manté el missatge dels darrers mesos que no hi ha risc imminent d'atemptat.

El conseller d'Interior ha llançat un missatge de rebuig al terrorisme: "No té cap sentit aquesta amenaça terrorista que estem patint". I ha tornat a oferir col·laboració a tots els cossos policials: "Mà estesa de col·laboració amb el conjunt de cossos i forces de seguretat a l'Estat". Avui mateix els Mossos han format part de la reunió del gabinet de coordinació del Ministeri d'Interior.

Puigdemont presidint

Per primer cop, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assistit a la reunió de coordinació antiterrorista. Puigdemont ha traslladat a tots els comandaments del cos i els responsables d'Interior que és "molt conscient que les polítiques de seguretat són polítiques a favor de les persones com ho és la salut i l'ensenyament. On falla la seguretat, on les persones perceben que la seva seguretat està amenaçada, no hi volen anar".