El director general dels Mossos d’Esquadra, Albert Batlle, ha avisat al Parlament que “calen noves promocions” de persones perquè s’incorporin al cos de la policia catalana. “Estem suportant una demanda creixent amb una plantilla que no és la que hauria de ser”, ha criticat.

L’advertència, tranquil·la, perquè malgrat tot els resultats de l’informe sobre delinqüència del 2015 “són bons”, s’emmarca en la necessitat que ha tingut el cos de destinar efectius a la lluita antiterrorista. Amb un nivell 4 d’alerta, Batlle ha explicat que “ha impregnat la nostra activitat tot l’any”, si bé ha defensat que amb l’aprovació d’un fons de recursos i les hores extraordinàries “s’ha aconseguit que no anés en detriment de la seguretat ordinària”.

“Catalunya és un país segur. Tots ens n'hem de congratular”. El cap dels Mossos ha volgut subratllar, des de la comissió d’Interior on ha comparegut, que “hi ha les plenes garanties d’un Estat de dret”, i que encara que “existeixen zones d’atenció preferent”, la seguretat està ben repartida pel territori.

La felicitació per la reducció general en un 9% de l'activitat delictiva en els últims 4 anys ha estat adreçada també a les altres forces de seguretat, com la Guàrdia Civil o les policies locals, amb qui assegura que “hi ha hagut un increment de col·laboració” de la qual n’han sortit operacions “ben reeixides”.

Guetos i furts

No hi ha hagut proliferació de guetos, segons Batlle. “Aquest és un mèrit que com a societat hem de reconèixer al moviment associatiu, als ajuntaments i a les bones polítiques socials per part de les administracions públiques”, ha reblat, mentre ho connectava amb les conseqüències que ha tingut en altres països la concentració i aïllament de població estrangera en determinats punts del territori.

També hi ha elements de preocupació: robatori amb força als domicilis, els furts, repunts de delictes contra la salut pública, i delictes contra la llibertat sexual. Però tot i això, el 80% dels fets delictius correspon a delictes contra el patrimoni. “El lucre esdevé el principal motor de l’activitat delictiva”, ha explicat el líder de la policia catalana, sobre unes dades que ja es van fer públiques el mes de febrer.

Dins d’aquest 80% del 2015, el 48% correspon als furts, és a dir al robatori d’amagat i sense intimidació. Un altre fet rellevant és que les estafes s’han incrementat fins a un 19,8%, sense més concrecions.