Ha arribat el dia. Tots els canals de Televisió Digital Terrestre (TDT) que emetin en qualitat estàndard (SD) s'apagaran definitivament aquest dimecres 14 de febrer i començaran a emetre únicament en alta definició (HD). Algunes corporacions ja fa dies que es van avançar a aquest canvi, com Radio Televisión Española (RTVE), que va apagar els canals en definició estàndard la nit del 5 al 6 de febrer. Així doncs, La 1,La 2, Canal 24 Hores, Teledeporte i Clan ja emeten només en HD. TV3 i la resta de canals de 3Cat van ser els primers a fer el canvi el passat 16 de gener. 

📺 Fi de la TDT: guia pràctica per actualitzar el televisor a partir del 14 de febrer

Mediaset España han detallat a Europa Press que Telecinco i Cuatro emeten en SD i HD en l'actualitat i que, a partir d'aquest 14 de febrer, només ho faran en HD. Pel que fa als seus canals temàtics: FDF, Divinity, Energy i Boing emeten en SD i a partir d'aquest dimecres ho faran en HD. Be Mad ja emet en HD. En el cas de TRECE, fonts de la cadena han apuntat que ja emet el senyal HD, però arriba als televisors en SD, fins aquest dimecres. Els canals d'Atresmedia: Nova, Neox i Mega emeten en qualitat SD, mentre que Antena 3 i laSexta ho fan en 'simulcast', en SD i HD. Totes passaran definitivament a HD. 

Com veure els canals en HD?

L'emissió dels canals en HD implica que els continguts es veuen amb més qualitat d'imatge i so envolupant. Per poder gaudir d'aquestes característiques a la televisió és imprescindible tenir cobertura, l'antena adaptada i disposar d'un equip compatible amb HD. Els televisors més antics —els comprats abans del 2008— potser no tenen aquesta possibilitat, i per tant en alguns casos s'hauria d'adquirir un nou dispositiu que sigui compatible amb la tecnologia HD o bé comprar un descodificador o sintonitzador amb capacitat HD. Aquesta mena de dispositius es connecten al cable d'antena i a la televisió i permeten rebre el senyal de TDT en format d'alta definició. 

En cas que el dispositiu sigui compatible i permeti veure la TDT en HD serà necessari reordenar els canals. En el cas de rebre el servei per TDT via satèl·lit (TDTSAT), també és necessari comprovar que estigui preparat per a rebre HD. En els casos en què els usuaris reben el servei TDT a través de satèl·lit, amb descodificador que només permet la recepció en definició estàndard (SD), és necessari contactar amb una empresa instal·ladora de telecomunicacions registrada perquè li instal·li un descodificador en HD i, així poder seguir veient els canals de televisió, com ha recordat la Federació Nacional d'Empreses d'Instal·lacions Elèctriques, Telecomunicacions i Climatització d'Espanya (FENIE). Totes les persones que tinguin un dispositiu que no reprodueixi en HD i no opti per cap de les opcions existents, no podrà veure la televisió convencional a partir d'aquest dimecres 14 de febrer. 

👋🏼 Quins són els canals que diran adeu per sempre després de la fi de la TDT?

Més qualitat d'imatge

El concepte HD fa referència a la resolució de les pantalles de televisor, és a dir, el total de píxels que es mostren. Les pantalles HD compten, com a mínim, amb 1.280 píxels horitzontals per 720 píxels verticals, i ofereixen imatges de bona qualitat en les pantalles utilitzades habitualment en la llar, fent que els píxels siguin imperceptibles des de lluny. La Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Infraestructures Digitals ha elaborat material informatiu sobre el cessament de les emissions i ha comptat amb la col·laboració de la Federació Nacional d'Empreses d'Instal·lacions Elèctriques, Telecomunicacions i Climatització d'Espanya (FENIE).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!