La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha recaptat un total de 9.022.147 d'euros, fins aquest diumenge a darrera hora, que es destinaran a la recerca de les malalties que afecten la salut mental. L'espai, que ha arribat aquest any a l'edició número 30, pretén també contribuir a trencar estigmes i tabús sobre els trastorns mentals. La Marató, que ha començat a les 8.00 hores des del Museu d'Art Nacional de Catalunya (MNAC) i s'ha traslladat a la tarda als platós de TV3 a Sant Joan Despí (Baix Llobregat) i també ha tingut com a escenaris la Seu Vella de Lleida, l'amfiteatre de Tarragona i el Museu Dalí de Figueres, conclourà aquest dilluns a la matinada.

Pel programa hi han passat experts en salut mental, persones que pateixen aquestes malalties, artistes i representants socials i polítics. Entre altres iniciatives, destaca la d'equips de futbol com el FC Barcelona i el Girona, que han jugat aquest cap de setmana els seus partits amb la samarreta de La Marató per col·laborar amb aquest programa solidari. El president de la Generalitat, Pere Aragonés, ha atès trucades a les 21.00 hores per recollir donacions des de Fira de Barcelona, igual que altres consellers del seu Govern i alts càrrecs de la Generalitat.

L'"estigma" 

Durant el programa, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha destacat la necessitat que "la salut mental estigui en totes les polítiques", i ha agraït l'existència d'aquesta iniciativa que "ajudarà a posar el focus en l'estigma de la salut mental, i a donar una visió molt real del que és aquest món".

Per la seva banda, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha posat en valor també que La Marató pot contribuir a trencar els murs que existeixen al voltant de la salut mental. "Catalunya és un país amb una llarguíssima tradició de voluntariat i aquesta n'és una mostra més".

Els trastorns de la conducta alimentària, els de límit de la personalitat, l'esquizofrènia o els obsessivocompulsius són algunes de les malalties que La Marató ha volgut donar visibilitat aquest any. 

Quatre seus telefòniques

En comparació amb l'edició anterior, aquest any s'han pogut recuperar les tradicionals quatre seus telefòniques per rebre les trucades solidàries el dia del programa, que han funcionat d'acord amb les mesures sanitàries vigents. Aquesta vegada, a més del telèfon, també s’han posat en marxa la resta de canals de donació: internet, transferència bancària, Bizum i caixers automàtics.

Entre la trentena de presentadors que han conduït el programa hi havia Lídia Heredia, Ramon Pellicer, Mari Pau Huguet, Mònica Terribas, Gemma Nierga, Ramon Gener, Jordi Basté, Susanna Griso, Raquel Sans, Laura Rosel i Òscar Dalmau.

L'anterior edició 

L’any 2020 La Marató dedicada a la malaltia va recaptar 13.864.073 euros, la tercera més alta de la història del programa. Uns recursos dedicats a la sensibilització sobre la covid-19 i la impulsió de la recerca per prevenir, tractar i curar-la.

En aquesta edició la veu dels experts en aquesta malaltia infecciosa l'han posada els doctors Antoni Trilla, epidemiòleg; Robert Güerri, infectòleg, i la doctora Montserrat Bernabeu, metgessa rehabilitadora, que han parlat sobre la transcendència de la recerca sobre la Covid-19 que impulsava La Marató. 

 

Imatge principal: Alguns dels presentadors de La Marató / ACN