Un total de 20.083 alumnes de Catalunya estan pendents que els assignin plaça a un cicle de Formació Professional (FP), tant de grau mitjà com de grau superior. En una roda de premsa aquest dimecres, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat, però, que els sol·licitants tindran garantida aquesta plaça donat que hi ha fins a 26.652 vacants. En l'actual procés de matriculació, s'havia establert un doble itinerari que prioritzava els alumnes que procedeixen de 4t d'ESO. Concretament, Cambray ha subratllat que el 96,2% de l'alumnat d'aquest curs d'Educació Secundària Obligatòria que havia fet la sol·licitud ja han estat assignats a alguna de les places demanades. Aquesta xifra suposa 30 punts percentuals més que l'any passat. De fet, el 88,6% d'aquests han pogut entrar en la seva primera preferència.

Si s'amplia el focus i s'inclou als alumnes que no provenen de 4t d'ESO, el 75,9% ha estat assignat a algun d'aquests cursos, el que suposa 10 punts més que l'any anterior. Un 83% d'aquests ha aconseguit accedir a la seva primera opció. Sobre aquesta estratègia, el titular del Departament d'Educació ha precisat que l'objectiu era "garantir la continuïtat dels alumnes de quart d'ESO" i així pal·liar "l'abandonament prematur". Per això, van decidir incrementar el nombre de places per al proper curs "més que en els darrers cinc anys junts", fet que explica que ara hi hagi "més vacants que joves pendents d'assignació". Amb tot, el conseller es mostra optimista amb el fet que "la majoria entri a les opcions sol·licitades". Altrament, un 23% dels alumnes de 4t d'ESO no s'han matriculat a cap grau, malgrat que se'ls havia assignat una plaça.

48.677 sol·licituds als graus mitjans i 40.616 als graus superiors

En el cas concret dels cicles formatius de grau mitjà, Educació oferia un total de 45.152 places. Fins a 48.677 alumnes van fer la seva sol·licitud, però 9.136 que tenien plaça adjudicada han acabat no matriculant-se. Segons el Departament, ara queden 13.626 vacants i, en aquest nivell, hi ha 11.722 sol·licituds pendents de resoldre. Pel que fa als graus superiors, el 66,9% dels sol·licitants han aconseguit una plaça a la primera fase d'assignació, i el 86,8% han pogut matricular-se a la seva primera preferència. En total, es van registrar 40.616 sol·licituds per a un total de 35.408 places. Finalment, 6.181 alumnes amb plaça no s'han matriculat i la conselleria sosté que, ara com ara, hi ha encara 13.026 vacants en aquest nivell quan queden 8.361 sol·licituds pendents.

Sobre els graus que han estat més demandats i sol·licitats, Josep Gonzàlez-Cambray ha detallat a la roda de premsa que han estat els cicles mitjans de Sistemes Microinformàtics, Gestió Administrativa, Cures Auxiliars d'Infermeria, Guia al Medi Natural i de Temps de Lleure i Electromecànica de Vehicles Automòbils. Els graus superiors més demandats han estat Educació Infantil, Administració i Finances, Integració Social, Laboratori Clínic i Biomèdic i Màrqueting i Publicitat. El conseller d'Educació ha destacat que la seva intenció és "millorar l'orientació i adaptar la Formació Professional a les necessitats del mercat".

Altres novetats per al curs 2022-2023 a la FP són que hi haurà 1.022 noves places per a personal docent, 17 professionals d'atenció educativa per als Itineraris Formatius Específics, així com la incorporació d'orientadors. La segona fase d'admissió funcionarà de la següent manera: el 13 de setembre es publicarà la llista completa de centres i cicles formatius en què hi ha places vacants, mentre que del 14 al 16 de setembre es procedirà a resoldre la segona fase d'admissió. Els sol·licitants que aconsegueixin plaça ho sabran el proper 21 de setembre.