Un home gran ha mort a causa de la verola d'Alaska, un virus relativament nou. Va ser descobert l'any 2015 i rep en nom de la zona estatunidenca on es va descobrir, tot i que també se'l coneix com a AKPV. Fins ara els pocs infectats han sobreviscut a aquesta afecció, però per primer cop el virus es cobra una víctima mortal. Des del departament de Salut de l'Estat s'ha informat que l'home vivia a una zona remota i va ser hospitalitzat el mes de novembre. Finalment, va morir a finals de gener i ara es confirma que va ser a causa d'aquest virus. 

La verola d'Alaska, està relacionada amb la verola, la verola bovina i la mpox, i presenta símptomes com l'erupció cutània, ganglis limfàtics inflats i dolor auricular o muscular. Segons els experts, la malaltia sol ser lleu i les infeccions en humans han estat molt escasses. Fins ara s'hi ha hagut set casos i només aquest mortal. En la mort d'aquest home intervén altres factors com el fet que tenia el sistema immunitari debilitat a causa d'un tractament contra el càncer, segons van assenyalar les autoritats. 

"Sis dels set casos han estat lleus i autolimitats, i per això el pacient ni tan sols va necessitar rebre cures de suport d'un professional sanitari", ha afirmat el doctor Joe McLaughlin, epidemiòleg estatal i cap de la Secció d'Epidemiologia d'Alaska del Departament de Salut d'Alaska, segons recull la CNN. Tanmateix, es tracta d'una malaltia de la qual encara es desconeixen molts aspectes. 

Què és la verola d'Alaska? 

Tot i que fa gairebé deu anys que es va descobrir aquesta malaltia això la fa bastant jove als ulls de la investigació i, prou desconeguda encara. McLaughlin ha apuntat que es tracta d'un virus endèmic de les poblacions de petits mamífers d'Alaska com les musaranyes o els esquirols. El virus pertany al gènere dels orthopoxvirus, que també inclou virus més coneguts, com el de la verola i el mpox, que solen infectar els mamífers i causar lesions cutànies. Tanmateix, poden saltar als humans com ha passat en els set casos coneguts d'aquesta afecció, tots els infectats van estar en contacte amb animals potencialment susceptibles de contraure la malaltia. 

McLaughlin ha assenyalat que la verola d'Alaska és tècnicament un virus del "vell món", que se sol trobar a Àfrica, Europa i Àsia. El doctor ha afirmat que és possible que el virus hagi estat voltant per la zona durant centenars d'anys sense ser detectat, així doncs que ha canviat ara? Per McLaughlin, ha canviat la conscienciació del públic. "És possible que els casos que passessin abans del 2015 fossin només subclínics o lleugerament clínics i simplement no es diagnostiquessin", ha aventurat. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!