El grup NEOMA de la Universitat de Girona (UdG) ha desenvolupat una nova metodologia per detectar de manera més simple i econòmica a infecció per SARS-CoV-2. Segons informa el centre universitari en un comunicat, aquesta “eina prometedora” presenta una sensibilitat superior al 90% i permetria analitzar unes 380 mostres alhora, cada 30 minuts.

Segons explica la nota, el sistema combina l’anàlisi química, l’estadística i la intel·ligència artificial i, a diferència dels mètodes actuals, seria molt eficaç per a detectar la presència de la infecció en un gran nombre de mostres orals en molt poc tempsPere Boadas-Vaello, investigador principal, destaca la necessitat d'obtenir diagnòstics ràpids per als pacients infectats de Covid-19, arran de l'alta taxa d'infectivitat del virus

En aquest sentit, Boadas-Vaello ha assegurat que, tot i que des de l’inici de la pandèmia, s'han utilitzat i desenvolupat diferents metodologies de diagnòstic, “moltes –afegeix– comparteixen certes limitacions com la baixa sensibilitat, els falsos negatius o temps d’anàlisi llargs”.

La metodologia desenvolupada per la UdG mostraria un alt rendiment pel que fa a precisió, sensibilitat i especificitat, aconseguint en tots els casos valors superiors al 90%. A més, s’estima que el cost de les anàlisis mitjançant aquesta tecnologia podria representar el 25% de la despesa que actualment suposen les PCR. 

El temps en obtenir el resultat es reduiria també a menys de la meitat i, aquest mètode, permetria analitzar unes 380 mostres alhora, cada 30 minuts. Segons Boadas-Vaello, “es preveu, per tant, que aquest mètode podria oferir enormes estalvis tant en temps com en cost”.

La universitat manté que aquesta és una “eina prometedora” perquè presenta una “elevada vàlua estadística”, també en situacions de propagació controlada i estabilitzada del virus, a més d’altres moments amb una incidència elevada. La investigadora del projecte, Maite Serrando, afirma que en una situació de creixement com l’actual és molt important que la prova diagnòstica sigui el màxim de sensible i específica possible. En canvi, en situacions en què la infecció està més controlada –no pas necessàriament baixa–, la prova ha de ser ràpida i accessible. “Aquesta metodologia permet analitzar un gran número de mostres de manera molt eficient donada la seva elevada vàlua estadística a més de l’abaratiment dels costos, la rapidesa i l’accés a la plataforma metodològica requerida”, assegura.

 

Imatge principal, sanitaris realitzant una prova PCR / EFE