La millor decisió que es pot prendre quan apareix a la nostra pell qualsevol lesió sospitosa és anar a la consulta del dermatòleg. També és convenient revisar de forma periòdica les pigues del cos, ja que la detecció primerenca d'un càncer de pell és de summa importància per minimitzar les seves conseqüències.

Actualment, hi ha diferents tipus de tecnologia que són cada vegada més importants com a assistència en la feina d'un dermatòleg, ajudant en el diagnòstic primerenc i en el seguiment de l'evolució de les lesions. Entre elles, la intel·ligència artificial (IA), una tecnologia disruptiva que jugarà un paper cada vegada més important en els diagnòstics, la dermatoscòpia digital i les millores en la tecnologia per a la detecció per imatge.

dermatologist 6853066 1280
 

Com s'entrena una IA per detectar el càncer de pell?

L'"aliment" d'un model d'intel·ligència artificial són les dades, i com exposa la doctora María José García Fernández de Villalta, cap del Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari Quirónsalud Madrid, és important la quantitat, però també la qualitat de les dades.

En el cas d'un model d'IA entrenat per a la detecció de càncer de pell, les dades que s'utilitzaran són imatges i informació clínica. Es necessitaran un elevat nombre d'imatges, sense biaixos en la selecció, de bona qualitat, estandarditzades i ben etiquetades. Sobre el tipus d'imatges, la doctora Fernández de Villalta explica: "Han d'incloure tant càncers de pell com lesions cutànies benignes, lesions molt freqüents i també lesions menys freqüents, i diferents fototips de pell, i per això és necessari un gran volum de dades, per a la qual cosa és imprescindible la participació del dermatòleg."

Una vegada es compta amb un model d'intel·ligència artificial entrenat per a la detecció de càncer de pell, afegeix la doctora, és important validar els resultats en assajos clínics i posteriorment en la vida real. "Si un sistema d'IA falla", afegeix, "per detectar el motiu, tot el procés hauria de poder ser auditable". D'allà la gran importància de comptar amb el lideratge de dermatòlegs en aquests projectes.

Teledermatologia i tecnologia mòbil

La pandèmia, considera el doctor Ricardo Ruíz Rodríguez, Director de la Clínica Dermatològica Internacional i Cap de Servei de Dermatologia de l'Hospital Ruber Internacional, va suposar l'impuls que necessitava la telemedicina, per incorporar-se plenament al nostre dia a dia. El fet que la dermatologia sigui una especialitat visual, afegeix, facilita que "a través d'imatges podem diagnosticar infinitat de lesions suggestives de malignitat".

Una consulta de teledermatologia pot realitzar-se de metge de família a dermatòleg, o bé de pacient a dermatòleg directament. L'avantatge del seu ús és que, en molts casos, la teledermatologia estalvia temps d'espera, permetent al dermatòleg diagnosticar lesions malignes en estadis més precoços. És un complement de les consultes presencials de gran utilitat.

acne 1606765 1280
 

Avenços en dermatoscòpia digital

Com explica el doctor Ruiz Rodríguez, "el dermatoscopi és el fonendoscopi del dermatòleg", ja que "gràcies a aquest dispositiu òptic podem veure a través de la pell i diagnosticar lesions invisibles a l'ull clínic".

Els nous sistemes de dermatoscòpia han evolucionat i ara incorporen càmeres d'alta resolució, així com intel·ligència artificial per poder detectar canvis sospitosos de malignitat. Addicionalment, ens explica el doctor, aquests nous dispositius poden comparar imatges i ressaltar mínims canvis que suggereixen que les lesions són inestables i per tant s'han d'extirpar.

En la Unitat de Dermatologia de l'Hospital Ruber Internacional i Clínica Dermatològica Internacional disposen del Canfield IntelliStudio, un equip amb sistema mixt de fotografia corporal automatitzat en 2 dimensions i dermatoscòpia digital integrada. Un equip d'aquest tipus detecta els canvis macroscòpics i així agilita el mapatge corporal de pigues. L'objectiu és sempre la detecció precoç i eficaç del càncer de pell.

Tecnologia d'imatge per al diagnòstic i biòpsies no invasives

La doctora Silvia Pérez Gala, cap de servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari La Luz, ens explica que podem considerar biòpsia no invasiva a la dermatoscòpia o microscòpia d'epiluminiscencia, tant manual com amb programari, i a la microscòpia confocal. L'impacte que tenen, afegeix, "és que tenen la capacitat de fer una valoració de les lesions en profunditat sense necessitat de fer cap extirpació quirúrgica o incisió sobre la pell".

L'ecografia cutània és una altra tècnica de diagnòstic per imatge que podria aportar dades de diagnòstic no invasiu, però com indica la doctora Pérez Gala, en la microscòpia confocal s'aconsegueix un escaneig de la pell en el qual es distingeixen cèl·lules. Per tant, assegura, "és el més proper a la histopatologia, ja que no s'ha de fer intervenció quirúrgica ni una extirpació i ni res invasiu a la pell". Un dels avantatges és que es disminueix el risc d'infeccions.