A hores d'ara a ningú no se li escapa que fumar és un mal hàbit, tant per a la salut en general com per mantenir-se en bona forma física. Però ara, un nou estudi apunta que podria existir una relació entre l'addicció al tabac i la depressió.

Els resultats de la investigació han estat publicats a la revista PLOS ONE i són el producte d'un estudi dut a terme per l'Escola de Salut Pública i Medicina Comunitària de la Universitat Hebrea-Hadassah Braun de Jerusalem.

Segons els autors, el tabaquisme és un factor que predisposa a la depressió. Es coneix que la depressió afecta el doble als fumadors davant qui no fumen. Però la qüestió és que no està clar quina és la raó que fa que això sigui així. Malgrat això, alguns científics creuen que fumar condueix a la depressió i no al contrari.

Fumadora

D'altra banda, altres estudis d'investigació han acabat que aquelles persones que no han estat fumadores mai, tenien una millor qualitat de vida referent a la salut i patien menys depressió i ansietat.

Per provar de veure si trobaven alguna evidència entre la qualitat de vida saludable i el tabaquisme, l'equip de científics israelians es va proposar d'estudiar-ho amb un grup d'estudiants serbis. L'elecció de Sèrbia com a país per a l'estudi tenia a veure que no s'han realitzat gaires estudis sobre això en nacions amb ingressos de nivell mitjà. A més, al país balcànic, una quarta part de la població és fumadora, per la qual cosa van considerar que podria ser un bon camp per al seu estudi.

La investigació

Es van dur a terme dos estudis. El primer va tenir lloc al campus de la Universitat de Belgrad el 2009 i el segon, a la Universitat de Prístina el 2015. Per a ambdues investigacions es van prestar voluntaris, 2.138 estudiants, que es van sotmetre a diverses revisions mèdiques i van omplir extensos qüestionaris sobre els seus antecedents socials i econòmics i sobre el seu estil de vida.

A més d'un complet qüestionari sobre qualitat de vida sobre la salut, els científics van utilitzar amb els estudiants l'Inventari de Depressió de Beck (BDI), per poder avaluar símptomes depressius entre els voluntaris.

En general, l'estudi va trobar que tenir un puntaje BDI més alt estava associat amb el tabaquisme. A més, els estudiants que fumaven tenien dos o tres vegades més probabilitats de tenir depressió clínica que aquells que mai no havien fumat.

Burilles

A la Universitat de Pristina, el 14% dels que fumaven tenien depressió, mentre que només el 4% dels seus companys no fumadors tenien l'afecció. Entre els que fumaven a la Universitat de Belgrad, el 19% tenia depressió, en comparació amb l'11% dels que no fumaven.

Segons els autors de l'estudi, "les troballes del nostre estudi es suma al creixent cos d'evidència de què fumar i la depressió estan estretament relacionats. Si bé potser pugui ser massa primerenc per dir que fumar causa depressió, el tabac sembla tenir un efecte advers en la nostra salut mental".