El govern espanyol aprovarà en un Consell de Ministres Extraordinari convocat el pròxim divendres el paquet d'ajudes públiques per import d'11.000 milions d'euros per al sector de l'hostaleria, el turisme i el comerç, que se sustentarà a través de tres fons de suport directe a les empreses, un amb ajudes a empreses afectades canalitzades per les comunitats autònomes, un altre de conversió de crèdits ICO i un tercer de recapitalització d'empreses mitjanes, segons han confirmat a Europa Press fonts governamentals.

La mesura estava prevista per rebre llum verda aquest mateix dimarts després d'ultimar els últims detalls aquest cap de setmana, però noves demandes reclamades per Unides Podem han retardat la seva aprovació fins divendres vinent, dia 12.

La mateixa vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha admès que estaven encara treballant a primera hora de la nit amb la intenció de què el paquet d'estímul fos aprovat aquest mateix dimarts i no es retardi ni un moment més". "Sempre em toca estar bregant amb tothom", ha dit en declaracions a la Cadena Ser recollides per Europa Press.

Desavinences amb Podem

El mateix president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar fa uns dies que aviat veuria la llum el paquet d'ajudes d'11.000 milions per al balanç de les empreses d'hostaleria, turisme i petit comerç, però desavinences amb Unides Podem han retardat l'aprovació fins a finals de setmana.

pedro sanchez efe

Pedro Sánchez en una roda de premsa des de la Moncloa / EFE

Entre altres demandes, des d'Unides Podem han reclamat que ha d'incloure almenys una dotació de 8.000 milions en ajudes directes a les empreses colpejades per la Covid-19 i planteja com a "crucial" el "definir bé" les característiques d'aquestes ajudes per arribar "amb eficiència i rapidesa" al teixit empresarial amb problemes de solvència.

En qualsevol cas, el govern espanyol aprovarà en Consell de Ministres Extraordinari el nou paquet dirigit a evitar els problemes de solvència a les empreses, especialment les pimes, després de l'impacte patit per les restriccions de la tercera onada de la Covid i després que el govern espanyol aprovés l'any passat 40.800 milions (5% del PIB) en ajudes directes, principalment els ERTO, i tingui compromès fins ara un 2% del PIB el 2021 a aquesta finalitat.

Fons dedicat a ajuts directes

En detall, l'Executiu preveu la creació de tres fons les dotacions dels quals configuraran el nou paquet d'11.000 milions d'euros, i que previsiblement consistiran en un fons canalitzat a través de les comunitats autònomes i dedicat a ajudes directes per a aquelles empreses més afectades per les restriccions de mobilitat.

Les ajudes d'aquest fons se sumaran a les ja implementades per les comunitats autònomes i les noves mesures que les regions configuraran després de la transferència realitzada per l'Estat del fons Covid-19 de 16.000 milions, als quals s'uniran els 8.000 milions d'euros rebuts del Fons React-EU aquest any.

Una vegada que la Comissió Europea va revisar el passat 28 de gener el marc comunitari d'ajuts d'Estat, el govern esapnyol està reformant el marc legal existent per poder augmentar els instruments i l'import de les ajudes directes a autònoms i empreses afectats per la pandèmia de la Covid-19.

El marc temporal d'ajuts de la UE actual permet finançar ajudes a costos fixos d'empreses per fins a 800.000 euros, si bé Economia tramita l'autorització amb Brussel·les per elevar les esmentades ajudes a 1,8 milions, una xifra rellevant, atès l'elevat percentatge de pimes a Espanya.

D'aquesta forma, les comunitats autònomes. podran acollir-se a aquest marc per a la concessió d'ajudes directes dirigides a finançar costos com els arrendaments, les despeses de subministrament o la formació, segons van assenyalar a Europa Press fonts de l'Executiu.

hotels tancats crisi coronavirus barcelona - Sergi Alcazar

Un hotel de Barcelona tancat per la Covid / Sergi Alcàzar

Reestructuració de crèdits ICO

Un segon fons es configurarà per a la reestructuració dels més de 120.400 milions de crèdits avalats fins ara per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), en un 98% a pimes i autònoms. Referent a això, el Ministeri d'Assumptes Econòmics podria elaborar un protocol de cara a les reestructuracions, si bé és previsible que finalment deixi a mercè de la banca els processos de lleves i reestructuracions. En qualsevol cas, les entitats hauran d'assumir part del cost d'aquestes noves mesures.

Recapitalització per a empreses

El tercer i últim fons serà de recapitalització per a empreses mitjanes mitjançant l'empresa pública Cofides, en la línia de l'implementat per la SEPI de 10.000 milions d'euros per a grans empreses.

D'aquesta forma, els instruments que veuran la llum van en la línia del que ha deixat entreveure Calviño en les última setmanes i inclouran ajudes directes i ajudes a través de solvència (lleves de deutes), tal com reclamaven des de diferents sectors que han apressat en els últims dies a què no es demorés més l'aprovació.

Foto principal: Una reunió del Consell de Ministres / ACN