La Reial Acadèmia Espanyola i l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola (RAE) ha decidit esmenar l'accepció d'homeopatia, així acaba amb la seva "capacitat curativa" i es conforma amb descriure la seva pràctica, a la que atribueix amb un "suposadament" produir símptomes "iguals o semblants als que es tracta de combatre".

Aquesta ha estat només una de les modificacions que ha presentat aquest dijous dins de l'última actualització del Diccionari de la llengua espanyola (DLE). Concretament, han produït fins a 1.100 modificacions, entre les quals també es troben acupuntura, agulla, osteopatia, anirídia o analèrgic.

Les pseudociències i el llenguatge

La caça a les pseudociències ha arribat al llenguatge amb la modificació d'homeopatia. Fins ara es considerava un "sistema curatiu que aplica a les malalties, en dosis mínimes, les mateixes substàncies que, en més quantitats, produirien símptomes iguals o semblances als que es tracta de combatre".

Mentrestant, que des de ja al web i des de gener en l'edició de paper, es pot llegir la nova definició: "Pràctica que consisteix a administrar a algú, en dosis mínimes, les mateixes substàncies que, en més quantitats, produirien suposadament en la persona sana símptomes iguals o semblances als que es tracta de combatre".

Acupuntura una altra tècnica en dubte també modifica la seva decisió en aquest cas l'esmena afegint que es tracta d'una tècnica "tradicional xinesa". De "tècnica terapèutica consistent a clavar agulles en punts determinats del cos humà" passa a "tècnica terapèutica de la medicina tradicional xinesa consistent a introduir agulles en punts determinats del cos del pacient".

D'altra banda, a la primera accepció d'osteopatia, que defineix com a terme metge utilitzat per a la malaltia òssia. Afegeix com a accepció que es tracta d'una "teràpia de medicina complementària consistent a aplicar massatges i altres tècniques de manipulació dels músculs i les articulacions a fi de restablir el funcionament normal del cos humà".

Per arribar a ampliar aquesta accepció, la RAU abans ha decidit afegir una 'addició de forma complexa' a la paraula medicina. D'aquesta manera, reconeix l'ús de 'complementària' darrere de medicina, dotant-lo a la paraula d'una interpretació nova; com ja va fer l'acadèmia anys abans la combinar medicina amb 'intensiva', 'legal' i 'nuclear'.

Així, medicina complementària, no inclosa fins ara al diccionari però amb un significat i ús clar dins de les teràpies alternatives, es defineix com a "conjunt de pràctiques terapèutiques que es fan servir com complement de la medicina convencional".