La combinació entre la variant delta i l'aixecada d'algunes restriccions, va comportar a Catalunya una sisena onada més intensa del que s'esperava. A aquests dos factors cal afegir-hi també que la taxa de vacunació entre els joves era baixa o nul·la perquè no s'havien encara obert les franges d'edat corresponents. En aquest context, no és estrany que altres països tinguin dificultats per combatre la variant delta. Rússia ha registrat un nombre rècord de morts per coronavirus durant quatre dels últims sis dies. El país travessa una quarta onada devastadora provocada per la variant delta i una baixa taxa de vacunació. Menys del 30% dels russos està vacunat.

Aquest dilluns, s'han registrat 883 morts i 25.781 casos de coronavirus. Amb aquestes dades, el nombre total de morts ja supera els 210.000 des de l'inici de la pandèmia. Els experts, però, creuen que la xifra podria ser molt més elevada. Els càlculs basats en dades de mortalitat disponibles suggereixen que les morts totals provocades per la pandèmia podrien arribar a les gairebé 600.000, segons destaca el diari The Guardian. 

Situació preocupant a Rússia

La situació preocupa força. El mateix diari recull les paraules de l'epidemiòleg de l'Escola Superior d'Economia de Moscou, Vasiliy Vlasov: "Els esdeveniments recents són molt preocupants". "Tot i que moltes persones ja han passat la malaltia, el país hauria d'haver desenvolupat alguna immunitat, però les morts estan augmentant. Això era d'esperar perquè pràcticament no hi ha hagut restriccions i la taxa de vacunació és molt lenta". 

Rússia va ser el primer país a desenvolupar una vacuna contra el coronavirus. Malgrat tot, el país ha tingut problemes per vacunar a la seva població. De fet, només el 29% de la població adulta ha rebut dues dosis de la vacuna. I cal subratllar que Rússia té tres vacunes aprovades, totes elles russes –quatre si es té en compte les dues variants de l'Sputnik V–. No es distribueixen al país vacunes fabricades a l'estranger. És a dir, els russos es poden vacunar amb EpiVacCorona, Sputnik Light, Sputnik V i la KoviVac.

El The Guardian, en aquest sentit, recull que les autoritats han destacat que la majoria de persones hospitalitzades no estan vacunades. El president rus, Vladímir Putin, ha demanat diverses vegades a la població que es vacunin. Ell mateix ha estat aïllat diverses vegades per contactes estrets. Enquestes independents de les quals es fa ressò el diari britànic, però, destaquen que entre els russos hi ha molt d'escepticisme entre les vacunes fabricades al mateix país.  

Un país sense restriccions

Tot i les altes dades epidemiològiques, les autoritats no acaben d'estar convençudes per imposar restriccions a escala nacional per les conseqüències econòmiques que podrien tenir sobre el país. Els bars, restaurants i discoteques continuen oberts. Ara bé, en alguns indrets s'està començant a parlar de la possibilitat d'haver d'ensenyar el certificat de vacunació per entrar en alguns locals. 

Moscou va exigir durant un temps una PCR negativa durant la temporada d'estiu per accedir als interiors de bars i restaurants o bé el certificat de vacunació. La mesura va durar poc perquè el sector es va queixar per la caiguda d'ingressos. 

 

 

Imatge principal: membres del personal sanitari i una ambulància a Moscou / Efe