Es calcula que entre el 10 i el 15% de la població adulta té al·lèrgia als gats, encara que les xifres estan augmentant a tot el món. Es caracteritza per una hipersensibilitat i una resposta immune excessiva a certs al·lergògens associats amb els felins, particularment Fel d 1, una proteïna que es troba generalment a la seva saliva, glàndules, pell i pelatge.

Les manifestacions de l'al·lèrgia als gats poden variar des de símptomes lleus fins al desenvolupament d'afeccions greus com a rinitis i asma. Si bé la farmacoteràpia és una opció per a les formes més lleus, només la immunoteràpia al·lergògena específica (AIT) pot garantir un tractament eficaç i més durador en els casos més avançats. Aquesta immunoteràpia consisteix a la injecció subcutània de quantitats gradualment creixents de l'al·lergogen en qüestió, fins que s'assoleix una dosi crítica que indueix tolerància immunològica a llarg termini. Però encara és necessari millorar aquesta teràpia en termes d'eficàcia i seguretat.

Gat blanquinegroEntre un 10 i un 15 per cent de la població pateix al·lèrgia als gats

Un equip d'investigadors del Departament d'Infecció i Immunitat de l'Institut de Salut de Luxemburg han presentat un estudi en el qual es posa de manifest el potencial de subministrar altes dosis d'una molècula específica, l'oligonucleòtid CpG, per modular amb èxit la resposta al·lèrgica del sistema immunitari el principal al·lergogen felí, Fel d 1, induint així una reacció que promou la tolerància i revertint les principals característiques de l'al·lèrgia als gats.

Els investigadors van analitzar els mecanismes moleculars que són subjacents a aquesta tolerància i van proposar un enfocament d'immunoteràpia preclínica amb al·lergògens específics per millorar el tractament i control d'aquest tipus comú d'al·lèrgia. Els resultats complets de l'estudi s'han publicat a la revista Allergy, la revista oficial de l'Acadèmia Europea d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica (EAACI).

La investigació va sorgir després que els experts plantegessin la hipòtesi que la immunoteràpia al·lergògena específica de gat més eficaç podria aconseguir-se optimitzant la resposta de les cèl·lules T i B del sistema immunitari a través de fàrmacs immunitaris per induir la producció d'anticossos contra Fel d 1 mentre es minimitzen les reaccions inflamatòries.

L'equip de científics va dur a terme un assaig amb ratolins al·lèrgics al Fel d 1 utilitzant aquest mateix al·lergogen, tant en presència com en absència de la immunoteràpia al·lergògena específica. Els científics van observar que els ratolins al·lèrgics tractats amb AIT van mostrar una resistència pulmonar significativament millorada, similar a la dels ratolins de control no al·lèrgics, en comparació amb els ratolins al·lèrgics no tractats, amb signes d'inflamació de les vies respiratòries i hiperreactivitat reduïts considerablement.

Gat al llitL'al·lergogen felí Fel d 1 ha estat el principal focus de l'estudi

De fet, en observar els anticossos específics de Fel d 1, l'equip va poder comprovar que els ratolins al·lèrgics tractats amb AIT mostraven nivells més baixos de IgE, que s'associen comunament amb respostes al·lèrgiques, i nivells més alts de IgA i IgG, que poden tenir efectes antiinflamatoris. A més, els ratolins al·lèrgics tractats amb AIT van mostrar una reducció en els nivells de certes molècules de citocines proal·lèrgiques, produïdes per les cèl·lules T auxiliars tipus 2 (Th2), en comparació amb els animals al·lèrgics no tractats.