Un assaig clínic que ha comptat amb la participació de 42 centres hospitalaris de sis països, entre els quals hi ha l'Hospital Vall d'Hebron i l'Hospital del Mar, revela que la posició de bocaterrosa millora l'evolució i pronòstic dels pacients amb covid-19 i que presenten un quadre greu. És cert que, des de fa més de deu anys, se sap que resulta beneficiós col·locar els pacients intubats a les Unitats de Cures Intensives en aquesta posició de bocaterrosa, que també es coneix com a decúbit pron. Ara, aquest estudi és el primer que mostra evidència científica sobre l'eficàcia d'aquesta tècnica en el cas dels pacients no intubats.

Paral·lelament, aquesta tècnica també comporta un benefici en el sentit que suposa tenir menys necessitat d'utilitzar respiradors, un dels equipaments amb menys disponibilitat en molts països i que, de fet, durant la primera onada de la covid-19, va ser una de les principals preocupacions dels centres hospitalaris de Catalunya i l'Estat.

L'estudi, que ha coordinat l'Hospital Universitari de Tours (França), planteja com a conclusió que hi hagi un canvi en la pràctica clínica actual que contempli la incorporació d'aquesta tècnica per als pacients amb coronavirus que tinguin insuficiència respiratòria aguda i els calgui oxigenoteràpia d'alt flux.

Els resultats de l'assaig

En aquest assaig fet en 42 hospitals, hi han participat 1.126 pacients que van estar ingressats entre l'abril de 2020 i gener de 2021. La meitat d'aquests formaven part del grup control i van rebre el tractament habitual, mentre que el 50% restant van ser del grup experimental i se'ls va posar de bocaterrosa durant un mínim d'una hora diària, dividides en sessions de 30 minuts, i amb una mitjana de 5 hores.

Pel que fa al grup control, el 46% dels pacients van necessitar intubació o van tenir un pronòstic fatal fins 28 dies després de la inclusió a l'estudi. En canvi, en el cas del grup experimental, el percentatge va baixar fins al 40% i els indicadors de respiració van millorar notablement durant la primera sessió en què es posava el pacient en decúbit pron.

D'altra banda, un 17% dels ingressats per covid-19 greu que estaven de bocaterrosa durant almenys vuit hores diàries van acabar en intubació o morint, mentre que el tant per cent de pacients que els va passar el mateix estant menys temps en decúbit pron es va disparar fins al 48%.

En declaracions a l'ACN, el coordinador mèdic de l'UCI de l'Hospital Vall d'Hebron i que ha format part d'aquest estudi, Oriol Roca, ha assenyalat que aquesta tècnica és "senzilla, sense cap cost i efectiva". Paral·lelament, indica que "el benefici és doble: per al pacient i també per a la resta de pacients", pel fet que també suposa 'estalviar' respiradors i poder tenir disponibilitat d'aquests equipaments.

 

Imatge principal: Un pacient de l'Hospital del Mar, ingressat a l'UCI i col·locat de bocaterrosa. Carlos Baglietto.