Tenir menys de 60 anys i haver sofert algun tipus d'ictus incrementa tres vegades el risc de morir després de patir la covid-19, segons un estudi de l'Hospital del Mar que ha analitzat dades de més de 91.000 pacients diagnosticats de Covid fins al juliol de l'any passat.

Segons l'estudi, que publica la revista Stroke, en el cas de les persones d'entre 60 i 80 anys, aquest risc continua sent 1,3 vegades més alt que les persones del mateix grup d'edat que no han sofert un ictus. Es tracta del primer estudi poblacional fet a Espanya sobre la relació entre la mortalitat després de sofrir la covid-19 i el fet d'haver sofert un ictus, i un dels pocs realitzats fins ara al món.

El treball, que han dut a terme investigadors del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i del Grup de recerca Neurovascular de l'Institut Hospital del Mar de Recerques Mèdiques (IMIM), ha analitzat dades de totes les persones infectades per SARS-CoV-2 a Catalunya entre l'1 de febrer i l'1 de juliol del 2020.

En total, 91.629 persones, de les quals 5.752, el 6,27%, havien sofert un ictus abans de la infecció. D'aquestes, el 30% va morir després de sofrir la covid-19, enfront del 9% en el grup de pacients que no havia sofert un ictus abans de contreure la malaltia. A totes les persones analitzades se'ls va fer un seguiment fins a finals del 2020.

"Major grau de discapacitat derivat de l'ictus"

"Tot indica que el fet que s'incrementi la mortalitat després de la covid-19 en aquest col·lectiu és perquè sofreixen un major grau de discapacitat derivat de l'ictus, és a dir, tenen, entre d'altres, problemes de mobilitat amb la qual cosa, en cas d'una infecció, és més probable que aquesta sigui més greu a nivell respiratori, ja que tenen més problemes per ventilar o empassar", ha explicat Elisa Cuadrado, mèdica adjunta de Neurologia i investigadora de l'IMIM.

"És la discapacitat secundària a l'ictus la que creiem que fa que tinguin un risc més alt de sofrir una infecció per covid-19 més greu i de morir després de sofrir-la o de tenir més complicacions derivades de la infecció", segons Cuadrado.

Risc més alt entre menors de 60 anys

El treball conclou que, contràriament al que es podia esperar, el risc és més alt en les persones més joves que han sofert un ictus, les de menys de 60 anys, encara que també és alt en el grup entre els 60 i els 70 anys, i no és significatiu en les de més de 80, mentre que no s'han trobat diferències entre homes i dones. Alhora, el risc és més alt si s'ha sofert prèviament un ictus hemorràgic, un tipus d'accident cerebrovascular que provoca més seqüeles.

En aquest col·lectiu, el risc s'eleva cinc vegades més entre les persones més joves, i es manté dues vegades més alt en les que tenen entre 70 i 80 anys. En el cas d'aquelles que han sofert un ictus isquèmic, el risc és tres vegades més alt si es tenen menys de 60 anys, i 1,3 vegades més alt entre les persones que tenen entre 70 i 80 anys. Respecte als pacients que han sofert una hemorràgia subaracnoidea, el risc és cinc vegades més alt entre els més joves, en tractar-se d'un tipus d'accident cerebrovascular més habitual en persones d'aquesta franja d'edat.

En casos d'ictus transitoris, més lleus i que poden provocar menys seqüeles, no s'ha detectat un increment del risc de mortalitat.

Els investigadors també van poder determinar que el temps passat entre el moment d'haver sofert l'ictus i la infecció per covid-19 influeix en aquest risc: és més elevat en casos més recents. Amb els resultats de l'estudi, els investigadors defensen que cal prioritzar el col·lectiu que ha sofert algun tipus d'ictus i té menys de 60 anys en les polítiques de vacunació contra la covid-19.

 

Foto principal: Un pacient amb covid a la UCI de l'Hospital del Mar / Carlos Baglietto