Una de les qüestions més difícils durant la pandèmia de la Covid-19 ha estat la de les estadístiques. Per aquesta raó, és important destacar iniciatives com la de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) que duu a terme des de mitjans d'aquest mes de juny el desenvolupament del Registre Nacional de pacients afectats per la Covid-19 (RECOVID).

Més de 40 hospitals ja han compromès la seva participació en aquest gran registre que pretén recopilar i registrar nombrosos paràmetres demogràfics, clínics i del tractament utilitzat en 5.000 pacients que han patit la Covid-19 en aquesta primera onada de l'epidèmia i que han estat atesos per pneumòlegs i professionals d'altres especialitats.

Màscares

D'aquesta forma, es pretén analitzar el perfil dels pacients atesos tant dins de l'hospital com fora d'aquest, conèixer els seus factors de risc, tant de bona evolució com de mal pronòstic i el tractament fet servir. S'avaluarà també la mortalitat durant l'ingrés i als 30 dies.

Els experts destaquen que durant uns mesos s'ha hagut d'atendre als pacients amb Covid-19 sense disposar de l'evidència científica suficient i necessària per prendre decisions clíniques. Alguns pacients han evolucionat bé, d'altres no tan bé i d'altres lamentablement han mort a causa del nou coronavirus. Per aquesta raó, recopilar totes les dades i informació dels pacients que s'ha atès pot ajudar a comprendre i esbrinar quins van ser els tractaments que van funcionar millor i els que no, de cara a atendre millor els pacients de Covid-19 en una eventual segona onada.

El nou registre RECOVID inclourà una part retrospectiva, referent a l'episodi agut de Covid-19, i una part prospectiva de seguiment durant un any dels supervivents. De forma retrospectiva, els professionals participants revisaran les històries clíniques dels pacients que han necessitat atenció hospitalària per Covid-19 per conèixer les seves característiques clíniques i poder esbrinar quines variables s'associen a una pitjor evolució clínica i quines intervencions són més efectives per controlar-la. De forma prospectiva, l'objectiu és conèixer les seqüeles radiològiques i funcionals que presentin els pacients, la necessitat de tractaments que requereixin i la freqüència de reingressos hospitalaris que necessitin durant el seguiment posterior a l'episodi agut de Covid-19.

Home màscara

Per a això, es realitzaran visites de control als 3, 6 i 12 mesos, en les que es recolliran dades referents als símptomes dels pacients, així com a les exploracions complementàries, els tractaments farmacològics i no farmacològics que es considerin necessaris per al seu adequat control, entre altres dades. Quant al timing, els professionals que participin podran començar a incloure les dades dels seus pacients i la previsió és que es completi en una mitjana de 3 mesos (entre 2 i 4), a fi d'obtenir una fotografia del succeït durant la primera onada de l'epidèmia a Espanya i disposar així d'informació molt valuosa per poder afrontar una possible segona onada o rebrot.