La metàstasi és la responsable de més del 90% de les morts de càncer. Tot i els avenços en teràpies dirigides contra el càncer, existeixen molt poques que siguin específicament per evitar-les. Un estudi liderat pel Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i l'empresa biotecnològica BCN Peptides, publicat aquest dimecres a la revista científica Cellular and Molecular Life Sciencies, ha demostrat en models animals l'eficàcia d'un nou fàrmac per reduir la formació de metàstasis en càncer de mama i en neuroblastoma i rabdomiosarcoma, dos dels tumors infantils més freqüents. 

Els investigadors veuen en el fàrmac, el pèptid sintètic RA08, una teràpia prometedora en el futur per a un ampli ventall de càncers. La nova estratègia terapèutica que s'ha demostrat efectiva en ratolins, està a l'espera que pròximament es corroborin els resultats mitjançant un assaig clínic amb humans. 

Experiment amb ratolins 

El protagonista de l'estudi és el fàrmac RA08, desenvolupat pel VHIR i l'empresa biotecnològica BCN Peptides, que actua com a inhibidor d'una proteïna, la integrina alfa9 (ITGA9), que és clau en el desenvolupament de la metàstasi. Els investigadors han observat que en ratolins, entre el 50 i el 70% dels animals medicats no desenvolupaven metàstasis de dos dels càncers infantils més freqüents: neuroblastoma, que és quan apareixen tumors en el teixit nerviós, i rabdomiosarcoma, quan s'originen en teixits tous, com els músculs. Pel que fa al càncer de mama, els investigadors no han vist reduccions completes però sí una disminució de la intensitat de la metàstasi, amb un 50 % menys focus. El que tenen en comú els tres tipus de tumors són unes taxes altes de supervivència, que disminueixen molt quan els pacients desenvolupen metàstasis.

"El fàrmac està dissenyat per evitar la formació de les metàstasis, no per tractar les ja desenvolupades, així que seria més aviat un tractament preventiu", ha indicat l'investigador principal del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR, Josep Roma. A més, l'investigador ha destacat que no s'ha observat cap efecte secundari del fàrmac en els ratolins, per tant, en cas de confirmar-se aquesta baixa toxicitat en humans, podria començar a utilitzar-se per a qualsevol pacient d'aquests dos tipus de càncer infantil estudiats, amb la finalitat de prevenir la metàstasi i reduir la mortalitat. En aquest sentit, ha puntualitzat que, estaria indicat per a pacients amb alguns subtipus de tumors que ja se sap que tenen una elevada probabilitat de tenir metàstasi.

Respecte al càncer de mama, l'investigador ha detallat que a conseqüència de les observacions en ratolins, pot constituir una "estratègia interessant" de prevenció de la metàstasi, tot i que ha ressaltat que encara falten estudis per determinar en quins subtipus de tumors acabaria funcionant. Succeeix el mateix amb els tumors d'una altra naturalesa "els resultats han sortit tan ben que estem convençuts que es pot traslladar a altres càncers, de nens o d'adults, però necessitem més temps per poder investigar", ha subratllat Roma. 

El doctor Josep Roma investigador principal del Laboratori de Sarcomes al Grup de Càncer de la Infància i l'Adolescència del VHIR / ACN
El doctor Josep Roma, investigador principal del Laboratori de Sarcomes al Grup de Càncer de la Infància i l'Adolescència del VHIR / ACN

Col·laboració de La Marató

L'estudi també ha comptat amb la col·laboració dels Serveis d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques, Cirurgia Pediàtrica i Anatomia Patològica de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i de l’Institut de Biomedicina de Sevilla (IBiS). La investigació es va iniciar gràcies a les ajudes del programa de La Marató de TV3 de l'any 2009, juntament amb les ajudes d'ACCIÓ/FEDER (RIS3CAT) i de l'Institut de Salut Carles III. A més, també hi han col·laborat la Fundació Albert Bosch, de l'associació El meu company de viatge, l'Abidal Foundation i l'associació Tot per la teva.