Tant en farmàcies com en supermercats, la llista de suplements alimentaris amb vitamines i minerals s'ha multiplicat en els últims anys. Els beneficis que prometen són incomptables i van encaminats a una millora substancial de la salut de les persones. Però... és això així? Existeixen proves científiques de l'efectivitat d'aquests productes?

S'han fet molts estudis sobre això. Recentment, un equip d'investigadors de diferents institucions com l'Escola de Medicina Johns Hopkins a Baltimore, West Virginia University a Morgantown i la Clínica el maig a Rochester ha portat cap a una metanàlisi que revisa les últimes investigacions i conclou que alguns d'aquests suplements no només no protegeixen el cor i les artèries, sinó que poden fins i tot danyar la salut cardiovascular. La revisió apareix a la prestigiosa revista Annals of Internal Medicine.

La investigació

En l'estudi, es van analitzar les dades de 277 assajos aleatoris que van involucrar gairebé un milió de participants. Els experts van observar els efectes de 16 suplements nutricionals i vuit intervencions dietètiques sobre la salut cardiovascular i la mortalitat.

Els suplements que es van prendre en consideració van ser: seleni, multi vitamines, ferro, àcid fòlic, calci, calci més vitamina D, betacarotè, antioxidants, àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga omega-3 i vitamines A, complex B, B-3, B-6, C, D i E. Les intervencions dietètiques van incloure: greix dietètic modificat, la reducció de sal i de greix saturat, la dieta mediterrània, l'augment del consum d'àcids grassos poliinsaturats omega-6, omega-3 i l'àcid alfa-linolènic.

Conclusions

Algunes d'aquestes intervencions sí que van demostrar tenir efectes beneficiosos per a la salut de les persones, com menjar menys sal, que pot reduir el risc de mort prematura en persones amb pressió arterial normal. També van arribar a la conclusió que els àcids grassos poliinsaturats omega-3 protegien contra els atacs cardíacs i les cardiopaties coronàries i que hi havia una associació entre la ingesta d'àcid fòlic i un risc lleugerament menor d'accident cerebrovascular. Encara que bé és cert que amb una certesa baixa.

Tanmateix, els investigadors van acabar que prendre multi vitamines, seleni, vitamina A, vitamina B-6, vitamina C, vitamina D, vitamina E, calci, àcid fòlic i ferro no protegia significativament contra els problemes cardiovasculars i la mort prematura. Fins i tot un estudi va trobar relació entre prendre suplements de calci juntament amb vitamina D i un lleuger augment en el risc de patir un vessament cerebral. Per tant, bona part dels suplements que prenem i ens venen com a òptims per millorar la salut, en realitat no tenen cap efecte beneficiós.

La idea és continuar la investigació i analitzar aquestes intervencions en subgrups més específics, separant per sexe, IMC, diabètics, hipertensos i altres. En tot cas, el que sí que està demostrat que val la pena és portar una dieta equilibrada, fer exercici i anar al metge perquè prescrigui el tractament necessari en cas de patir alguna patologia.