El sector turístic del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre dona enguany per perdut el pont de la Puríssima, unes dates que anteriorment permetien assolir taxes d'ocupació remarcables als establiments del territori. De fet, la gran majoria d'hotels de la Costa Daurada tenen la persiana abaixada.

En temporada baixa, en un any normal, ja hauria tancat bona part del parc hoteler per reformes i descans del personal -si bé uns quants aguanten oberts per Tots Sants i Nadal-. L'aplicació de restriccions anticovid, però, ha generalitzat el tancament. A les Terres de l'Ebre, els allotjaments rurals tampoc obriran davant la manca de demanda i confien amb poder reobrir per aprofitar el Nadal i el cap d'any.

Molts hotels tarragonins porten més d'un any tancats. A Salou ja només en queda un d'obert. És per això que aquest pont resulta indiferent per a un sector desmotivat que no aixeca cap i dubta que reclamar la flexibilització de mesures serveixi de res. "El moviment en cap de setmana es fa molt difícil amb les limitacions territorials i evidentment seria molt millor que tot Catalunya estigués obert", afirma Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT).

Segueix en directe tota l'actualitat sobre el coronavirus (Covid-19).

"Dubtem molt que ara se'ns faci cas"

"Però per què reclamar amb el poc èxit que hem tingut fins ara? Dubtem molt que ara se'ns faci cas, estem demanant un munt de coses des de Setmana Santa i no ens han fet cas", es pregunta, desmoralitzat. "Si el sector les restriccions ja les compleix, doncs almenys que el client es pugui moure", afegeix. El portaveu de la FEHT posa d'exemple que un hotel o restaurant d'un municipi petit com Prades no viu dels habitants del poble, ni tampoc dels veïns d'altres municipis del Baix Camp, sinó de la clientela que li pugui venir de fora comarca.

A partir d'aquí, el portaveu de la FEHT assegura que les autoritats han anat transmetent desconfiança entre l'empresariat. Segons Guardià, els hotelers qüestionen que el "sacrifici" fet en tota aquesta temporada turística gairebé inexistent sigui realment a fi de bé, i dubten de la capacitat de gestió de l'administració. "Ni Imserso, ni rally, ni Halloween; ara amb aquest pont no canviarà res, és la pitjor temporada de la història; un altre any com aquest el sector no l'aguanta", conclou Guardià.

Els allotjaments rurals de les Terres de l'Ebre també es mantindran tancats aquest pròxim pont davant la previsió de no poder desenvolupar l'activitat. "El principal problema és que la demanda s'ha refredat totalment: podríem tenir grups de menys de sis persones però entre que no es pot sortir, per les restriccions de mobilitat municipal, i que més de sis no poden, la demanda ha caigut tant que no hem tingut cap reserva per aquest pont", ha reconegut el portaveu de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre (Aturebre), Juanjo Bel.

Únicament l'aixecament de les restriccions de mobilitat durant el pont als clients potencials de l'Àrea Metropolitana de Barcelona permetria, en un cas hipotètic, poder treballar durant aquests dies amb reserves d'última hora en els casos dels allotjaments de menor capacitat –les menys nombroses- . "De moment, això no és", reconeix Bel. "Aquest pont el tenim ja perdut", sentencia.

El turisme rural del Berguedà preveu un pont "nefast"

"Si la situació s'allarga, podem tenir problemes seriosos", reconeix a l'ACN el president de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, Oriol Baños, que situa l'ocupació en aquests moments al voltant del 5%. Segons explica, "la incertesa" de quines seran les mesures que s'aplicaran per Nadal no ajuda i, de moment, sembla que només "se salva" el Cap d'Any.

La limitació de les trobades a un màxim de sis persones, a finals de setembre, va passar factura a les cases que es llogaven senceres. El confinament municipal de cap de setmana, a la resta. I tot, en una època de l'any que tradicionalment ha estat "temporada alta" pel turisme rural del Berguedà. "El nostre client és principalment de Barcelona i àrea metropolitana, i ara no pot venir si no ho fa en dijous", recorda el president de l'Associació d'Agroturisme del Berguedà, Oriol Baños, qui apel·la al fet que "el sector necessita que es permeti la mobilitat".

Casa rural Cercs Berguedà ACN

Una casa rural de Cercs, al Berguedà / ACN

El turisme rural comença a estar al límit. Jaume Soler, responsable de la casa rural Vall Llòbrega de Cercs, ha perdut el compte de les cancel·lacions que acumula. Aquest pont de la Puríssima ha decidit regalar la nit de dijous per tal que la gent s'hi pugui desplaçar. No obstant això, no té cap reserva.

D'aquí a final d'any, Soler només té acordades reserves per Nadal i Cap d'Any, encara que reconeix que "la incògnita" sobre com evolucionarà la pandèmia fa que no ho tingui del tot clar. Mentrestant, segueix pagant la hipoteca de la casa, quotes d'autònom, assegurances i subministraments. Per contra, d'ingressos, subratlla, "zero". "Si tanquem l'any amb el 25% de la facturació del 2019 crec que ens donarem per satisfets", afirma.