La licitació del servei de transport sanitari terrestre en el Servicio Cántabro de Salud (SCS) va tancar al gener el període de presentació d'ofertes i ja es troba en fase d'avaluació. Es tracta d'un contracte amb un valor de 47 milions d'euros, el doble que l'anterior, i que tindrà una durada de dos anys. L'objectiu és que el mes de maig es produeixi el relleu en l'empresa adjudicatària.
Per a les empreses que opten a la licitació del servei, aspectes indicats als plecs com la renovació de la flota d'ambulàncies, la subrogació de la plantilla existent i el compromís d'un increment del 16% del sou dels treballadors han estat determinants per fer les seves ofertes. Per al SCS, el repte està a definir quina de les opcions és l'òptima per acabar amb les crítiques i donar un servei de qualitat en un aspecte imprescindible en l'atenció a la població.
En els últims anys, el servei de transport sanitari a Cantàbria ha anat a càrrec d'Ambuibérica, que forma part de HTGroup. Ha gestionat el servei de transport sanitari càntabre des de 2012, encara que els treballadors van arribar a manifestar-se en diverses ocasions i fins i tot van amenaçar d'anar als tribunals si el SCS no cobria els impagaments per part de l'empresa. A més, la secció sindical d'UGT va denunciar l'estat i "els errors constants" dels monitors desfibril·ladors de les ambulàncies SVA (Suport Vital Avançat).
SCS es va plantejar la possibilitat remunicipalitzar la gestió del servei, opció que va fer que Ambuibérica retragués públicament l'actitud de la Consejería de Sanidad i el SCS. El grup torna a postular per gestionar el transport sanitari, però deixant de banda el lot vinculat al transport programat, per centrar esforços en el d'urgència, si bé no es presenta com Ambuibérica, sinó amb una altra de les empreses del grup HTGroup, la filial històrica a Lleó, Autransa.
Un altre dels candidats que s'han presentat per a la gestió del transport sanitari urgent de la regió (que suposa 33,7 milions d'euros) és l'empresa basca Ambulàncies Maiz. L'empresa de Guipúscoa centra la seva experiència al País Basc i Aragó.
Per gestionar el transport sanitari aragonès, a 2020 Ambulàncies Maiz va crear una UTE amb l'empresa catalana Ambulàncies Egara. El 'cas DYA' va fer que apareguessin en alguns mitjans, ja que un dels imputats, Fernando Izagirre, era representant de l'empresa basca en aquesta UTE. En aquesta ocasió, segons consta a les actes del procés de licitació, la companyia basca va de la mà de l'empresa Blue Mobility & Healthcare Services, SL, vinculada a Ambulàncies Lafuente. Aquesta empresa de transport sanitari amb origen a Robí (Barcelona) va ser adquirida el 2018 per un dels gegants del transport per carretera de Catalunya, el grup Sagalés, l'activitat principal de la qual se centra en el transport de passatgers per carretera.
La licitació proposava un altre lot, a part del servei d'urgències, per al transport sanitari programat. Dues empreses es van presentar a la totalitat del concurs, però una d'elles, la valenciana Diavida, es va retirar en no presentar tota la documentació sol·licitada perquè la seva oferta passés a consideració de l'òrgan decisor.
Per això, només una empresa opta al contracte complet, l'andalusa SSG (Serveis Sociosanitaris Generals), implantada al territori nacional amb més de 20 delegacions a Espanya i una plantilla de 2.300 professionals que gestionen el servei d'ambulàncies en la majoria de les províncies d'Andalusia i de Castella-La Mancha, si bé el setembre de 2022 el sindicat UGT a Còrdova va exigir una reunió amb l'empresa per les deficiències que evidenciava en el traspàs del servei en aquesta regió i per garantir l'aplicació del conveni dels treballadors que s'havien queixat de diverses incidències en el procés amb la seva entrada al servei.
A Sevilla SSG va guanyar el concurs en primera instància, però el seu principal competidor a la zona, Ambulàncies Tenorio, va impugnar el concurs elevant-lo al Tribunal Administrativo de Recursos Contractuales de la Junta de Andalucía (TARJA), que el va declarar desert. En aquest moment segueixen les negociacions per intentar desencallar aquesta situació sense que sigui necessària una nova licitació.
El concurs d'ambulàncies a Cantàbria, que es va obrir a començaments de gener, va tancar aquest dimarts el termini per presentar ofertes, després d'ampliar-se en una setmana més per les múltiples consultes realitzades per part de les empreses concurrents i s'espera que hi hagi una resolució en els dies vinents.