IrsiCaixa, el centre d’investigació científica impulsat per la Fundació la Caixa i el departament de Salut, ha desenvolupat un web per al seguiment de les variants de la Covid-19 a l’Estat espanyol. 

La nova pàgina web CovidTag està oberta al públic i permet visualitzar la freqüència de les últimes variants de la SARS-CoV-2 a totes les comunitats autònomes de l’Estat, així com quantificar el número total de mostres seqüenciades per territori.

Gràcies a aquesta nova eina és possible veure com les noves variants que van apareixent van desplaçant a les anteriors. Actualment, per exemple, veiem com la variant B.1.177, que és la que predominava a Espanya al llarg del 2020, està perdent presència a favor de la variant B.1.1.7, coneguda com a “soca britànica”.

Evolució de les soques 

Un bon control de la pandèmia passa per una revisió exhaustiva de la prevalença de les diferents soques de la Covid. Per aconseguir-ho, lInstitut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, centre impulsat conjuntament per la Fundació la Caixa i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, ha creat una nova pàgina web que proporciona una visió detallada de com les variants del coronavirus van evolucionant en les diferents comunitats autònomes espanyoles. 

L’actualització setmanal de la informació és possible gràcies a la base de dades de GISAID, una plataforma que ofereix dades genòmiques globals relacionades amb el SARS-CoV-2.

“Des de l’inici de la pandèmia fins ara s’han seqüenciat a Espanya més de 20.000 mostres de SARS-CoV-2”, explica Marc Noguera-Julian, investigador associat a IrsiCaixa i co-creador de CovidTag. “L’objectiu d’aquesta nova pàgina web és compartir amb tothom i en directe la situació actual de la pandèmia a l’Estat espanyol, tot fent un seguiment geogràfic de les diferents variants que van apareixent”, afegeix.

Comparar la situació entre comunitats

CovidTag destaca per permetre a l’usuari comparar l’evolució de les variants del coronavirus entre les diferents comunitats autònomes de l'Estat, així com contrastar la situació d’una comunitat en concret amb la de l’Estat en general. 

La comparació és possible gràcies a uns gràfics que mostren la prevalença de les diferents variants a cada regió al llarg del temps. Les dades, provinents de la base de dades de GISAID, s’actualitzen setmanalment, i això permet a CovidTag proporcionar una imatge vigent de la situació pandèmica de l’Estat. 

D’altra banda, també s’observa com Catalunya és la regió amb més mostres totals seqüenciades de tota Espanya.

Foto principal: la nova pàgina web CovidTag permet visualitzar la freqüència de les últimes variants de la Covid a totes les comunitats autònomes / Efe