El metge i investigador català Salvador Macip, que actualment exerceix a la Universitat de Leicester (Gran Bretanya), ha considerat que no s'hauria de descartar un confinament temporal a Catalunya encara que com "últim recurs".

En declaracions a Catalunya Ràdio, Macip ha opinat que "és difícil predir" si la mesura de tancar bars i restaurants tindrà un impacte en l'evolució de la pandèmia a Catalunya perquè dependrà del comportament dels ciutadans.

"Si no anem als restaurants però fem festes a les cases, estem igual", ha indicat.

Segons la seva opinió, "no s'haurien de descartar" petits confinaments puntuals, "com a últim recurs", per afrontar els augments de contagis, com està succeint aquestes setmanes en pràcticament tot Europa.

Unificar condicions a la UE

Ha advocat perquè la Unió Europea estableixi una sèrie de condicions unificades per a tots els països, per consens i a partir de les dades de contagis, i que fossin els estats els que les apliquessin més concretament, segons la situació econòmica i social de cada territori.

Aquestes normes haurien de tenir establerts els seus corresponents paquets d'ajudes per als sectors més afectats, com ho són actualment el turisme, l'hostaleria i la restauració, entre d'altres.

D'altra banda, Macip s'ha mostrat totalment contrari a l'anomenada Declaració de Barrington, que promou que el virus es propagui entre els grups de baix risc amb l'esperança d'aconseguir certa "immunitat col·lectiva", és a dir, arribar a una quantitat suficient de la població resistent a la malaltia que sufoqui la pandèmia.

L’exemple de Manaus

Aquesta declaració ha estat signada per diversos científics, amb els quals l'investigador català no està d'acord, a l'igual que l'OMS, i ha posat com a exemple de suposada immunitat col·lectiva la ciutat de Manaus (Brasil).

Manaus hauria arribat al 60% d'immunitat de la població "però la mortalitat registrada ha estat terrible", ha dit Macip, i ara s'estan registrant de nou casos de Covid-19 que ja ha obligat a imposar mesures i tancaments a la ciutat, de dos milions d'habitants.

L'investigador ha considerat que "no hi ha una única solució" per a la pandèmia i és una suma d'actes i responsabilitats el que aconseguirà que puguem tirar endavant com a ciutadans: rentar-se les mans, portar la mascareta, mantenir la distància social i ser responsables amb les nostres decisions mentre els governs han de complir amb rastrejadors i el sistema de salut.