A l'espera de comprovar aquesta setmana de l'efecte l'aixecament de l'estat d'alarma en la incidència de la Covid-19, els indicadors epidemiològics mantenen la tendència encetada aquest mes de maig i van a la baixa cada dia que passa. La pandèmia està sota control, gràcies a la campanya de vacunació massiva. A Catalunya un 36,7% de la població ja ha rebut almenys una dosi de la vacuna. S'observa, això sí, un lleuger increment dels ingressos als hospitals mentre que els contagis es queden per sota del miler.

Cada dia que passa l'índex de rebrot i de contagi estan més baixos. Així la velocitat de reproducció (Rt) està en 0,80, dues dècimes per sota del dia anterior, mentre que el risc de contagi baix tretze punts i se situa en 154. Ens hem de remuntar al setembre de l'any passat per trobar aquests índexs. El mateix passa amb la incidència acumulada a catorze dies (casos per cada 100.000 habitants), que per primer cop en mesos està per sota de 200. Avui, segons ha informat el Departament de Salut se situa en 191,92.

Menys de mil contagis

Es continuen sumant contagis. El darrer recompte informa de 938 nous casos, quan al llarg de la setmana ha estat per sobre del miler. Els caps de setmana es fan menys proves de detecció i això explica aquesta dada. En total, ja s'han declarat 669.510 casos des de l'inici de la pandèmia. L'índex de positivitat es manté per sota de 5, que és quan l'OMS considera que la pandèmia està sota control. Avui està en el 4,31%, quan fa quinze dies era de 6,21%.

En paral·lel, la mortalitat no s'atura, si bé ha registrat una important davallada des del gener, coincidint amb l'inici de la campanya de vacunació. Salut informa de set noves defuncions a causa de la Covid i ja són 22.060 les víctimes registrades per coronavirus a Catalunya.

Quant a la pressió hospitalària, després d'uns dies en què s'han anat alliberant llits, el darrer recompte de Salut informa d'un lleuger augment dels ingressos. Així hi ha 1.115 persones ateses als hospitals, 33 més que l'anterior recompte, mentre que a les UCI hi ha 403 pacients crítics, quatre més.

Més vacunes

La vacunació ha continuat el cap de setmana, si bé a un ritme inferior al d'una jornada laborable. Es tancarà la setmana havent administrat unes 380.000 vacunes i amb 36,7% de la població vacunada almenys amb una dosi. Dissabte es van administrar 28.212 dosis. Ja han rebut la primera dosi 2.442.175 persones, mentre que 1.073.952 han rebut la segona. En total, 1.141.811 han rebut la pauta completa.

Aquesta setmana va començar la vacunació de la franja d'edat entre els 50 i els 59 anys. Ja ha estat immunitzat el 24,9% de les persones d'aquest grup. Entre 60 i 69 anys el percentatge de vacunats és del 75,2%, mentre que entre 70 i 79 és del 89,2 i dels més grans de 90 del 92,2%.

El mes de juny

Ara la pregunta és com serà l'estiu. El secretari de Salut, Marc Ramentol, ha assegurat en una entrevista a RAC1 que l'estiu d'aquest any s'assemblarà més al del 2019 que al de l'any passat. La causa principal és la vacunació d'una part important de la població. Amb tot ha admès que hi haurà encara vigent algun tipus de restriccions, sobretot en aquells indrets amb grans aforaments. Sí que es podrien suavitzar les ara encara vigents.

Precisament, la investigadora del Biocomsc, Clara Prats ha assegurat  que Catalunya podria suportar a principis de juny un creixement suau de la pandèmia, amb una Rt d'1,1 o 1,2, sense la necessitat d’aplicar més restriccions. Prats considera que els tancaments perimetrals "podrien ser història" gràcies a la vacunació si es manté el context actual de petites reunions i activitat a l'aire lliure. "El que no podríem aguantar és un creixement explosiu", afirma Prats, que ha explicat que el Regne Unit serà una bona prova del que pot passar, perquè justament ara està començant a créixer per la variant índia.

Quan a la mortalitat, Prats augura que és probable que durant el mes de juny ja hi hagi jornades en què la mortalitat sigui zero. Ho farà possible el grau d’immunitat que proporcionen les vacunes i la baixa incidència de la Covid, afavorida pel factor estacional.

 

Imatge principal, flascó d'una vacuna de Pfizer / Efe