La grip aviària ha arribat a Catalunya, però pot infectar els humans? La resposta ràpida és que sí, com ja va passar a l'octubre amb un treballador d'una granja avícola espanyola. Però també és veritat que la transmissió a les persones és difícil i no es pot equiparar a l'afectació del virus entre altres mamífers, si bé és cert que un brot a Galícia en visons va fer saltar l'alarma internacional: aquests rosegadors poden ser una coctelera vírica i originar noves soques adaptades als humans, segons alguns científics. Caldrà estar pendents.

Grip aviària, transmissió als humans

Ja hem dit que la transmissió de la grip aviària als humans és difícil, tal com recorda el Departament de Salut. Perquè es transmeti a una persona, cal un contacte directe amb les aus infectades o amb les superfícies o objectes contaminats amb els seus excrements (i ni així hauria de passar res). Llavors, els pocs casos d'infecció en humans tenen lloc en zones rurals o periurbanes — en famílies que tenen corral i conviuen estretament amb aviram. La cosa és que es considera que l'exposició és d'alt risc durant la matança de les aus, la preparació per a la venda i la cocció. Però no hi ha proves que demostrin que els pollastres ben cuinats i els ous puguin ser font d'infecció.

Símptomes de grip aviària en humans

Un cop s'ha produït la transmissió, els símptomes de la grip aviària en els humans són similars als de la grip tradicional: febre alta (39-40 °C), dolor muscular, tos seca, mal de cap, mal de coll, malestar general, secreció nasal, taponament del nas, cansament i diarrea. El més habitual és que els símptomes apareguin entre dos i vuit dies després de la infecció, tot i que depèn del virus: de dos a cinc dies en el cas de l'A(H5N1), però que pot arribar als 17 dies; de cinc dies en el cas de l'A(H7N9), malgrat que sovint oscil·li entre un i deu dies. En cas de presentar símptomes, el metge o la metgessa pot demanar la realització de diverses proves per establir un diagnòstic: auscultació i radiografia del tòrax, anàlisi de sang, detecció d'antigen o cultiu de secrecions tant nasals com de faringe i exàmens per controlar la funció del fetge.

Tractament de grip aviària en humans

En cas d'infecció, aparició de símptomes i diagnòstic, existeixen dos tractaments contra la grip aviària en humans: l'oseltamivir i el zanamivir, que poden disminuir la gravetat i la durada de la malaltia. La seva eficàcia depèn de la rapidesa en l'administració durant les 48 hores després de l'inici de la simptomatologia. En cas de pandèmia, Salut recorda que Catalunya disposa de la quantitat suficient dels dos medicaments per atendre tant el personal de risc com les persones exposades al primer focus d'infecció i l'entorn dels possibles afectats. Així es controlaria al màxim l'expansió de la malaltia i s'aconseguiria temps per a la producció de vacunes, mentre es podrien portar a terme mesures com l'aïllament de les persones infectades.

Cal destacar que existeix una vacuna per a les aus, però no pas per als humans — si bé és cert que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) fa temps que investiga en aquesta línia. Llavors, el més important és la prevenció: per una banda, Catalunya disposa d'un sistema de vigilància d'aus; per una altra, també hi ha un sistema de vigilància humana d'infeccions respiratòries agudes com la grip. Per evitar la malaltia, Salut recomana que les persones que crien aus destinades al consum familiar han de protegir-les del contacte amb aus salvatges, impedir l'accés d'aquestes aus salvatges tant a l'aigua com al menjar de l'aviram i no subministrar aigua procedent de rius, basses o altres fonts exteriors. A més, també hi ha consells per a viatgers: evitar el contacte amb animals vius, consumir els productes derivats de les aus ben cuinats i vacunar-se contra la grip comuna.