L'exercici sempre té un punt de desafiament, sobretot si es vol prosperar. Per la qual cosa si ho fem massa fàcil podem acomodar-nos i no aconseguir els objectius. Però això no vol dir que en qualsevol tipus d'activitat física, per molt complicada que sigui, sempre existeix la possibilitat d'afrontar-la de la millor manera possible perquè ens costi una mica menys i per mantenir la motivació de fer-la.

El cert és que, després d'un any de pandèmia, la major part de la població està fent front a un cansament vital en una mesura o una altra. En els casos més lleus, una certa desmotivació i en els més greus, trastorns d'ansietat i depressió. La pràctica de l'exercici té un efecte molt positiu en l'estat d'ànim, però un dels grans problemes és trobar la motivació per fer-ho quan un es troba no es troba bé, bé perquè estigui sota de moral o perquè tingui una fatiga mental com la que ens està provocant la situació que estem vivint.

Material esportiuNo sempre és senzill animar-se a fer exercici si no estem passant un bon moment

Aquests són alguns consells per treure la força de voluntat per fer una sessió i que no ens costi tant.

Fer entrenaments més curts

En lloc d'ensorrar-se pensant que cal afrontar una sessió de 45 o 60 minuts d'exercici físic, es pot pensar d'una altra manera. L'OMS diu que cal fer fins a 150 minuts d'activitat aeròbica moderada o 75 minuts d'activitat aeròbica vigorosa la setmana i la ciència ha demostrat que es poden fer intervals més curts sense perdre efectivitat. Per això es poden fer al dia tres sessions de quinze minuts per exemple, on es treballi les cames, els braços, l'abdomen o es faci una activitat aeròbica.

Posar-se música a l'hora de fer exercici

Sembla una cosa molt simple, però està demostrat que fer exercici amb música redueix l'esforç percebut als exercicis de resistència. I fins i tot augmenta els beneficis generals d'un entrenament. Així ho demostra un estudi de 2020 publicat a la revista Frontiers in Psychology en el que es conclou|acaba que la música, que és un estímul extern, probablement bloqueja els estímuls interns com la fatiga.

A més, quan un cos se sincronitza amb el ritme i coincideix amb l'energia que prové d'una cançó, s'involucra més en l'entrenament, la qual cosa crea un cicle de retroalimentació positiva on l'exercici es percep com a|com una mica més senzill de dur a terme.

Somriure

No es tracta de psicologia barata. Un estudi publicat en Psychology of Sport and Exercise ha demostrat que somriure en fer exercici provoca que s'utilitzi menys oxigen i se sigui més eficient en l'activitat, la qual cosa redueix la taxa d'esforç percebut. A més, redueix la tensió muscular, perquè tot el cos està connectat i tensar massa el rostre, per exemple arrufant les celles, pot afectar la resta dels seus músculs i provocar que l'entrenament se senti més difícil.

Exercici somrientPer estrany que sembli, somriure mentre es fa exercici serveix de gran ajuda

Mantenir un diàleg intern positiu

Si fem exercici i contínuament estem deixant sortir pensaments negatius d'autosabotatge, probablement la sessió ens costarà el doble. Al contrari, el diàleg intern positiu augmenta la resistència atlètica, ens proporciona confiança en nosaltres mateixos, millora la nostra autoestima i la nostra motivació.

Fer exercici en companyia

Es calcula que fer exercici amb una altra persona, sobretot si és millor esportista que nosaltres, ens motiva a entrenar-nos amb fins i tot un 200% més d'esforç que si ho fem sols, i amb una motivació més gran|important. I si no es pot estar en companyia per la pandèmia, amb els entrenaments per videoconferències i altres aplicacions, es pot treballar molt fàcilment en el dia d'avui de forma remota.