El fet que alguns pacients que han estat infectats pel SARS-CoV-2 hagin presentat algun tipus de conseqüència neurològica, com el fet de perdre gust i olfacte ha portat els científics a pensar de quina manera pot afectar el cervell el virus que causa la Covid-19.

Però segons un nou estudi, de títol "Covid-19 neuropathology at Colúmbia University Irving Medical Center/New York Presbyterian Hospital", probablement no infecta directament el cervell, encara que pot infligir un dany neurològic significatiu.

L'estudi s'ha dut a terme per neuropatòlegs, neuròlegs i neuroradiòlegs del Col·legi de Metges i Cirurgians Vagelos de la Universitat de Colúmbia. "Hi ha hagut un debat considerable sobre si aquest virus infecta el cervell, però no vam poder trobar cap signe de virus dins de les cèl·lules cerebrals de més de 40 pacients amb Covid-19", ha assegurat James E. Goldman, el professor de Patologia i Biologia Cel·lular (en psiquiatria) que va dirigir l'estudi.

Escáner cerebralL'estudi reconeix no haver estat capaç de trobar infeccions a les cèl·lules cerebrals

Encara que no per això neguen que s'observen molts canvis patològics als cervells, la qual cosa podria explicar per què els pacients greument malalts experimenten confusió i deliri i altres efectes neurològics greus, i per què aquells amb casos lleus poden experimentar boira mental durant setmanes o mesos.

L'estudi, publicat a la revista Brain, és una de les anàlisis sobre la Covid-19 més gran i detallada publicada fins ara i conclou que els canvis neurològics que s'observen sovint en aquests pacients poden ser el resultat d'una inflamació provocada pel virus en altres parts del cos o als vasos sanguinis del cervell.

L'estudi

La investigació va examinar els cervells de 41 pacients amb Covid-19 que van sucumbir a la malaltia durant la seva hospitalització. Els pacients tenien edats compreses entre els 38 i els 97 anys; aproximadament la meitat havien estat intubades i tots tenien dany pulmonar causat pel virus.

Alguns pacients van morir poc després d'arribar a la sala d'emergències, mentre que d'altres van romandre a l'hospital durant mesos. Tots els pacients tenien extenses investigacions clíniques i de laboratori, i alguns tenien ressonàncies magnètiques i tomografies computarizadas del seu cervell.

Per detectar qualsevol virus a les neurones i cèl·lules glials del cervell, els investigadors van utilitzar múltiples mètodes, inclosa la hibridació in situ d'ARN, que pot detectar ARN viral dins de cèl·lules intactes; anticossos que poden detectar proteïnes virals dins de les cèl·lules; i RT-PCR, una tècnica sensible per detectar ARN viral.

Ressonància magnéticaLa ressonància magnètica és una de les tècnica que han utilitzat per dur a terme la inverstigación

Malgrat la seva intensa recerca, els investigadors no van trobar evidència del virus a les cèl·lules cerebrals dels pacients. Encara que van detectar nivells molt baixos d'ARN viral per RT-PCR, això probablement es va deure a virus als vasos sanguinis o leptomeninges que cobreixen el cervell.

"Hem analitzat més cervells que altres estudis i hem utilitzat més tècniques per buscar el virus. La conclusió és que no trobem evidència d'ARN viral o proteïna a les cèl·lules cerebrals", afirma Goldman.