Amb diferents laboratoris a prop de llançar al mercat diferents versions de la vacuna davant la Covid-19, acaba de publicar-se un nou estudi que analitza 20 anys d'informes i dades i que conclou que les vacunes són una eina notablement segura per a la salut de les persones. La investigació ha estat duta a terme pel Centre Mèdic Sourasky de Tel Aviv a Israel i per dur-los a terme els experts van revisar estudis de fins a 57 vacunes aprovades i administrades en diferents països entre 1996 i 2015.

En total, s'ha administrat centenars de milions de dosi, generant al seu torn centenars de milers d'informes al Sistema de Notificació d'Esdeveniments Adversos de Vacunes (VAERS) de l'Agència del Medicament dels Estats Units, d'on s'han recollit la major part de les dades. Els informes VAERS més comuns tenen a veure amb aspectes relacionats amb reaccions en persones inmunocomprometidas, els nadons prematurs i les persones amb al·lèrgies. Però el cert és que en la gran majoria de la població, els informes demostren la seguretat de les vacunes.

Infermera vacunant una niña

Infermera vacunant una nena

Segons els experts, les vacunes són "un dels èxits més importants de la salut pública moderna, ja que han salvat innombrables vides han eliminat malalties que com les galteres, xarampió i poliomielitis". Els científics destaquen que aquest estudi proporciona dades crucials, particularment en un món on les taxes de vacunació han disminuït a causa de l'escepticisme sobre les vacunes. De fet, afirmen que "l'actual pandèmia de Covid-19 potser serveixi com a recordatori del que era la vida quan no existia vacuna per a gaire de les malalties contagioses esmentades anteriorment, que es portaven milers de vida per davant."

Les vacunes passen per un rigorós procés de desenvolupament abans d'arribar a la població. Després de la fase exploratòria i preclínica, es realitzen fins a tres o quatre assajos abans de sotmetre's a revisió regulatòria i, finalment, a l'aprovació definitiva. És una de les raons per les quals tarden molt a arribar, com està passant amb la de la Covid-19, malgrat els grans esforços de la comunitat científica. No només això, al llarg del procés, s'han de realitzar ajustaments continus i modificacions.

Ha passat a les vacunes pediàtriques com la de la pòlio, el rotavirus o la tos ferina, per anomenar-ne algunes. O la de la grip. L'estudi assenyala que fins i tot la vacuna contra la grip, malgrat ser menys efectiva que la desenvolupada per lluitar contra altres malalties, redueix els casos i la gravetat de la malaltia, pel que continua sent un encert i salva vides cada any.

Xeringa

Xeringa

Per això, els experts assenyalen la importància que té per a les persones grans vacunar-se aquest any davant aquesta patologia, sobretot per evitar problemes majors en el cas que es produeixin dues onades simultànies de grip i de Covid-19 a la pròxima tardor. Encara és aviat per saber el que succeirà, perquè l'onada que està tenint lloc aquest mes de juliol no s'esperava amb tanta intensitat, però els professionals ja adverteixen que segurament caldrà avançar el calendari de vacunació per evitar problemes.