Ja s'ha parlat en nombroses ocasions de la resistència de la variant òmicron a la majoria d'anticossos, tant els adquirits després de passar la malaltia com els que rebem amb la vacuna. No obstant això, s'ha observat que aquesta variant és neutralitzada per una dosi de reforç. Així ho demostra un nou estudi secundat per l'Autoritat de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries (HERA) de la Unió Europea. 

Els investigadors van arribar a la conclusió que les nombroses mutacions en la proteïna Spike de la variant òmicron li permetien evadir en gran manera la resposta immunitària. En aquest estudi buscaven caracteritzar l'eficàcia dels anticossos terapèutics, així com dels anticossos desenvolupats per individus prèviament infectats pel SARS-CoV-2 o vacunats, per a neutralitzar aquesta nova variant.

Es desconeix la durada

"Ara hem d'estudiar la durada de la protecció de la dosi de reforç. És probable que les vacunes es tornin menys eficaces per a oferir protecció contra la contracció del virus, però haurien de continuar protegint contra les formes greus", expliquen. 

Durant la investigació va quedar palès que el sèrum dels individus que havien rebut una dosi de reforç de Pfizer, analitzada un mes després de la vacunació, va continuar sent eficaç contra òmicron. No obstant això, es van necessitar entre cinc i 31 vegades més anticossos per a neutralitzar òmicron, en comparació amb Delta, en assajos de cultiu cel·lular. Aquests resultats ajuden a llançar llum sobre l'eficàcia continuada de les vacunes en la protecció contra les formes greus de la malaltia.

S'estudia el perquè

Actualment, s'estan duent a terme recerca per a determinar per què aquesta variant és més transmissible d'un individu a un altre i per a analitzar l'eficàcia a llarg termini d'una dosi de reforç.

En l'estudi han participat científics de l'Institut Pasteur i de l'Institut de Recerca sobre Vacunes (França), en col·laboració amb la KU Leuven (Lovaina, Bèlgica), l'Hospital Regional d'Orleans (França), l'Hospital Europeu Georges Pompidou (França) i l'Institut Nacional de Recerca en Salut i Medicina de França, amb l'objectiu d'estudiar la sensibilitat d'òmicron als anticossos en comparació amb la variant delta, actualment dominant.