En els últims anys s'han posat molt de moda entre les dones unes esponges de maquillatge que s'han popularitzat amb el nom de beauty blenders, que utilitzen milions de persones a tot el món per estendre la base del maquillatge sobre el rostre.

Doncs bé, un gest tan inofensiu que duu a terme, segons els estudis, el 31% de la població de 18 a 29 anys i el 41% de 30 a 59 anys, podria ser potencialment perillós. Encara que la majoria del maquillatge i els productes cosmètics tenen una data de caducitat indicada, aquestes esponges no solen contenir informació sobre això. De fet, la major part dels usuaris no solen ni tan sols rentar-les amb freqüència.

Esponjillas

Ara, un nou estudi de la Universitat d'Aston a Birmingham, Regne Unit, ha alertat del fet que les esponges de maquillatge poden contenir bacteris nocius per al nostre organisme. I el mateix podria passar amb altres productes.

L'estudi

En la investigació, es van analitzar mostres de 467 productes de bellesa que els usuaris del Regne Unit havien donat, entre els quals es trobaven 96 llapis labials, 92 perfiladors d'ulls, 93 màscares, 107 brillants de llavis i 79 esponges de maquillatge. Les proves dels investigadors van revelar que entre el 70 i el 90% de tots aquests productes estaven contaminats amb bacteris i que els mescladors de bellesa eren els que més presència de bacteris tenien.

Els bacteris que van predominar en les anàlisis van ser S. aureus, E. coli i Citrobacter freundii, que són bacteris associats amb infeccions de la pell, intoxicació alimentària i infeccions del tracte urinari. També es van detectar enterobacteris en tots els tipus de productes, amb una prevalença particularment alta a les esponges, que també van tenir la taxa més alta de contaminació respecte als fongs, amb un 56,96%.

Els investigadors creuen que aquestes dades s'expliquen perquè els usuaris primer solen humitejar-les abans de maquillar-se amb elles. I precisament són les superfícies humides les que proporcionen un caldo de cultiu fèrtil per als fongs.

I coli

Però no només això. Les persones solen aplicar-se fins a 27,3% dels productes de bellesa, i en particular el perfilador d'ulls, als banys, cosa que pot provocar que es contaminin amb matèria fecal, segons els científics. De fet, moltes de les persones que van intervenir en l'estudi van reconèixer que en més d'una ocasió, no van poder evitar que els productes els caiguessin i toquessin el terra. Concretament, el 28.7%.

Els experts han alertat del problema de salut que suposa aquest fet, especialment en aquells que tenen un sistema immunològic més deficient. Per això demanen que, des de la indústria, es faci un esforç per proporcionar més informació als usuaris, tant sobre el manteniment d'aquests productes com de la seva data de caducitat, amb l'objectiu que la població sigui més conscient dels perills a què s'exposa.