Espanya no obrirà les seves fronteres exteriors a la Xina, el Marroc i Algèria tot i el vistiplau de la Unió Europea. Així s'especifica al Butlletí Oficial de l'Estat aquest divendres, on el govern espanyol ha ultimat la llista de països tercers amb la qual reprendrà les connexions després del tancament derivat del coronavirus aquest dissabte. La Xina, el Marroc i Algèria, de gran importància per a Espanya, apareixen amb una clàusula d'excepció. El motiu és la falta de reciprocitat, un dels criteris que la UE demana de tenir en compte. Els dos països del nord de l'Àfrica -la comunicació del qual és molt important per a Espanya- i el gegant asiàtic mantenen tancada la seva frontera des que va començar la pandèmia.

Frontera oberta a 12 països

La decisió del Consell de la UE recull 15 Estats que considera assegurances per la seva situació epidemiològica, però també insisteix en un criteri que en el cas d'Espanya ha modulat aquest llistat: la reciprocitat. El text del Consell aclareix que aquest element "ha de tenir-se en compte periòdicament i cas per cas", encara que només en el cas de la Xina l'enuncia expressament. Així, la llista que Espanya té dissenyada de l'espai de lliure circulació Schengen, se li suprimeixen tres països dels anunciats inicialment. Aquesta llista, deixa clar el BOE, pot sotmetre's a canvis si així ho desitja el ministio de l'Interior.

Segons una ordre firmada i publicada en el BOE pel ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, la llista inicial està composta per 15 països, entre els que es hi ha Algèria, Austràlia, Canadà, Xina, Corea del Sud, Geòrgia, Japó, Marroc, Montenegro, Nova Zelanda, Ruanda, Tailàndia, Tunísia, Sèrbia i l'Uruguai.

Només 4 dels 15 països permeten entrar espanyols

De fet, encara que Espanya obre les seves fronteres als esmentats països, només quatre dels 15 països no membres de la UE amb els quals els Vint-i-set han decidit reobrir la seva frontera permeten actualment l'entrada de viatgers espanyols i, de fet, la majoria tenen les seves fronteres totalment tancades als estrangers.

Es tracta de Sèrbia, Montenegro, Tunísia i Corea del Sud. En aquest últim cas és obligatòria una quarantena de 14 dies, tant per a coreans com per a estrangers, segons consta en les recomanacions de viatge que elabora el Ministeri espanyol d'Exteriors per als diferents països.

L'ordre publicada en el BOE pel Ministeri de l'Interior recorda així mateix les excepcions per travessar fronteres a persones pel territori comunitari, entre els quals s'inclouen estudiants que estiguin inscrits acadèmicament en els Estats membres o associats Schengen i que disposin del corresponent permís o visat.

Així mateix, es permet el trànsit de treballadors altament qualificats que treballin en un àmbit necessari i no puguin posposar-la o realitzada a distància. Això sí, aquestes circumstàncies s'han de justificar documentalment.

Residents i treballadors fronterers, excepcions

A més, s'inclouen categories de viatgers que queden exemptes de les restriccions, independentment del seu lloc de procedència, com els residents que es dirigeixin al seu lloc de residència, els titulars d'un visat de llarga durada expedit per un país membre al qual es dirigeixin i els treballadors transfronterers.

A més, estan autoritzats a desplaçar-se els professionals de la salut, inclosos investigadors sanitaris, i professionals de les cures que es dirigeixin o tornin d'exercir la seva activitat laboral, el personal dedicat al transport de mercaderies, el personal militar, diplomàtic o consular.

Així mateix, es permet el desplaçament a membres d'organitzacions humanitàries, i aquelles persones que acreditin causes de força major o situació de necessitat o l'entrada de les quals es permeti per motius humanitaris, i persones que viatgin per motius familiars imperatius degudament acreditats.