El prestigiós Institut Pasteur de París ha elaborat un estudi sobre quins poden ser els escenaris amb la nova soca òmicron, i ha conclòs que el més probable és que hi haurà un 80% menys de casos greus, en comparació amb la variant delta. Però creu que l'òmicron és un 70% més contagiosa que no pas la delta. Amb el progrés de l'òmicron, preveu que la "gran majoria de casos de covid-19" seran amb "símptomes lleus". 

A partir d'aquest supòsit calcula que la variable és el grau de contagiositat que pot tenir l'òmicron. Si la contagiositat és només lleugerament superior a la delta, assenyala que França registrarà cada dia 1.700 noves hospitalitzacions de covid-19.

Si, en canvi, la contagiositat és moderada, França podria experimentar pics d'hospitalització: és probable que els hospitals francesos acollissin 2.700 persones contagiades cada dia si no s'apliquen mesures fortes de restricció. Segons l'Institut Pasteur, si els francesos apliquen mesures de distanciament, la xifra baixaria entre 1.400 i 1.900 persones hospitalitzades cada dia.  

Finalment, en l'escenari d'una contagiositat molt alta, els pics podrien arribar a les 4.400 hospitalitzacions diàries si no s'apliquen les restriccions fortes, i podrien baixar a 2.700 si les autoritats restringeixen més. 

La importància de la tercera vacuna

L'estudi remarca com a essencial la tercera vacuna, també coneguda com a dosi de reforç, perquè s'està mostrant molt efectiva. Segons l'Institut Pasteur, els vacunats amb la tercera dosi tenen un 85% de protecció davant l'òmicron i un 95% davant la delta. Pel que fa a la protecció contra l'hospitalització (els casos greus) és del 95% en totes dues variants.

En canvi, els que tenen dues dosis tenen una bona protecció davant la delta (80%), però baixa davant l'òmicron (55%). És elevada, però, de cara a la prevenció de casos greus que requereixen hospitalització (95% en la delta, i 90% en l'òmicron). 

vacunacio institut Pasteur

 

Els científics calculen que si s'administren 1,2 milions de dosis de reforç cada dia (i no només 800.000 com avui es fa a França), es podria considerar una disminució de les hospitalitzacions de l'ordre del 9 al 17%. 

 

 

L'Institut Pasteur calcula que al mes de gener es poden produir milers de contagis però que majoritàriament seran amb símptomes lleugers. De totes maneres, adverteix que això pot portar un "absentisme" estès, que pot afectar el funcionament de la societat.

"De moment, les dades sobre la severitat d'òmicron són bastant encoratjadores. Les dades que tenim de Sud-àfrica i Escòcia suggereixen una reducció del 70-80% del risc d'hospitalització d'òmicron en comparació amb delta, i les dades d'Anglaterra apunten a una reducció del 50-70%. No obstant això, aquesta reducció del risc d'hospitalització pot estar vinculada en part a la severitat menor de la variant òmicron comparada amb la variant delta, però també al fet que òmicron afecta més sovint persones ja infectades o vacunades, i per tant amb menys risc de formes greus. Per tant, cal tenir en compte aquest històric d'infecció passada o vacunació en l'anàlisi per no sobreestimar la reducció de la severitat", matisa.