Més del 60% de les dones que pateixen malalties mentals són víctimes de violència masclista, un 40% de les quals no identifiquen com a violència els episodis que estan patint, mentre que un 34% de les dones sense cap trastorn diagnosticat han patit violència per part de les seves parelles. 

Aquesta ha estat una de les dades que han transcendit de la jornada sobre "Violència Masclista i Salut Mental" que s'ha celebrat al Palau Macaya de Barcelona. La conferenciant i doctora Roser Cirici, coordinadora del grup de Violència Masclista de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, ha subratllat que "les dones i nenes que són víctimes de violència masclista pateixen seqüeles psicològiques de llarga durada", i entre un "40 i un 50% desenvolupen símptomes d'ansietat i un 30%, depressió".

Seqüeles per tota la vida

Les nenes que han estat víctimes de violència masclista creixen amb una important carència afectiva. 

L'experta ha assenyalat que en els casos de violència masclista, el diagnòstic més freqüent és el Trastorn d'Estrès Posttraumàtic, que succeeix entre el 31 i el 85% dels casos, però també poden donar-se d'altres tipus de diagnòstics psiquiàtrics, com el trastorn de conducta alimentària, el trastorn obsessiu compulsiu, el trastorn límit de personalitat o l'ús de substàncies. 

La Jornada sobre Violència Masclista i Salut Mental, organitzada per El Grup de Treball i Investigació de la Dona i la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental, tenia l'objectiu d'aportar elements de debat i reflexió entorn a l'impacte de la violència masclista en la salut mental de les dones. També s'ha volgut fer èmfasi en la incorporació de la perspectiva de gènere en la nostra atenció rutinària dels professionals de salut mental.