Investigadors de l'Hospital del Mar Research Institute de Barcelona i del CIBER del Càncer han participat en una investigació que demostra que un tipus de proteïna, IkBa, és un biomarcador clau per determinar el pronòstic i el possible tractament en un dels càncers de cervell més mortals. Es tracta del glioma difús, que provoca tumors al sistema nerviós dels pacients. L'estudi, que ha liderat la University of Alabama at Birmingham (EUA), ha analitzat dades de més de 2.300 pacients procedents de diferents centres de tot el món i amb diferents característiques i estadis de progressió i en tots ells els baixos nivells d'aquest marcador indicaven un pitjor pronòstic i una supervivència molt més reduïda. Els resultats es publiquen aquest dimecres a la revista Cell Reports Medicine. A banda de descobrir el possible biomarcador, també han pogut estudiar quina és la via sobre la qual actua la proteïna, per tant, la converteix en una possible via terapèutica, en la que ja han començat a treballar per buscar possibles tractaments que modulin l'actuació d'aquest marcador.

Interacció amb la cromatina

La proteïna que han analitzat els investigadors s'encarrega de regular els processos inflamatoris i segons el que indiquen els resultats obtinguts, quan hi ha una pèrdua d'aquesta proteïna l'esperança de vida dels pacients cau dràsticament i el pronòstic empitjora significativament, segons ha explicat el coordinador del grup de recerca de l'Hospital del Mar Research Center, Lluís Espinosa. Els especialistes també han pogut comprovar que aquesta proteïna interactua amb la cromatina, una estructura composta per ADN, ARN i proteïnes que regula l'activitat genètica. Això obre la porta a utilitzar aquesta interacció com a diana terapèutica, una aproximació diferent de la proposada fins ara en aquests pacients. La influència d’aquesta proteïna en el pronòstic dels pacients s’està ara investigant en altres tipus de tumor. 

"El que hem vist és que el paper d'aquesta proteïna és diferent del qual se li havia atorgat, com a reguladora dels processos inflamatoris a través de la modulació de les citocines. La seva interacció amb la cromatina ens impulsa a seguir investigant aquesta via, una cerca prometedora a l'hora de trobar un tractament pel glioma", ha explicat Espinosa. “Esbrinar què és el que està incrementant la malignitat dels tumors quan es perd IκBα és essencial per tractar els pacients, perquè si ataques la via equivocada no s’aconseguirà l’efecte terapèutic buscat”, ha assegurat el metge.

Els gliomes difusos ataquen la població jove

Els gliomes difusos són tumors primaris del sistema nerviós central, que representen aproximadament el 5% d’aquests tumors. Afecten típicament població jove, amb una mitjana d’edat de 40 anys. El tractament convencional es basa en la resecció, sempre que sigui segura, segons ha explicat María Martínez, cap de secció de Neurooncologia del Servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar i investigadora de l'Hospital del Mar Research Institute. "Són neoplàsies que, invariablement, progressaran. Fins ara s'han considerat tumors incurables", ha precisat Martínez. No obstant això, una de les característiques d'aquests tumors és la presència de mutacions en els gens IDH1 i IDH2, que comporten un bon pronòstic, segons la neurooncòloga.