Són cada vegada més els experts que advoquen per comprovar quin és l'estat del cor de les persones que hagin estat infectats per la Covid-19, especialment aquells més vulnerables o en situació de risc i que hagin tingut símptomes més severs de la malaltia. La raó és que alguns pacients, especialment els més greus, han experimentat molts fenòmens inflamatoris i de coagulació a cors i pulmons que podrien afectar el flux sanguini a aquests òrgans.

Per tant i, encara que normalment associem Covid-19 amb símptomes pulmonars, és igualment important tenir en compte els efectes secundaris cardíacs. De fet, es calcula que gairebé una quarta part de les persones hospitalitzades amb Covid-19 desenvolupen una lesió en el teixit cardíac, a més de malalties tromboembólicas o coàguls sanguinis i arrítmies. A causa d'això, els metges són preocupats per les implicacions a llarg termini de les infeccions per Covid-19 en l'estructura i funció del cor, i la seguretat de l'exercici després de la infecció.

Dolor pitHaver passat per una Covid greu pot comportar problemes de cor

Per aquesta raó, abans de començar a fer exercici massa aviat, haurien de revisar l'estat del seu cor. En fer exercici, el cos necessita més flux sanguini i oxigen, el que obliga al cor a bombar més fort. Si ha resultat fet malbé d'alguna manera per la malaltia, el mer fet d'aquest esforç pot ser contraproduent.

Per això, en alguns casos, els experts recomanen fer algun tipus de prova mèdica. De fet, s'han fet advertències especials per a esportistes, especialment els que tenen més de 35 anys i s'entrenen amb assiduïtat. Tant ells com aquells que han estat hospitalitzats, s'haurien de fer electrocardiogrames, que serveixen per registrar els senyals elèctrics del cor i són molt eficaços per detectar arrítmies.

També són útils els ecocardiogrames, que utilitzen ones sonores per produir imatges d'aquest òrgan. Són adequats per detectar problemes amb les vàlvules o les aurícules i ventricles. Les anàlisis de sang de troponina mesuren els nivells de troponina T o proteïnes de troponina I a la sang, que s'alliberen quan el múscul cardíac s'ha fet malbé. La ressonància magnètica permet mitjançant imatges avaluar la mida i la funció, l'extensió del mal|dany, els problemes estructurals o la inflamació del cor.

ElectrocardiogramaEls experts recomanen realitzar-se un electrocardiograma o un ecocardiograma

D'aquesta forma, en els casos més greus de la malaltia, aquestes proves permeten detectar en els individus qualsevol tipus de mal al cor que pot portar més problemes a mitjà o llarg termini. Per a la resta de la població que hagi passat per la Covid-19 sense símptomes massa greus, el millor consell és ser molt acurat a l'hora de tornar a les rutines normals, inclòs l'exercici físic. És millor anar a poc a poc i començar fent una activitat més suau i, davant de qualsevol problema, acudir a un especialista que comprovi el dany que s'hagi pogut produir.