"Tot pel que hem treballat, que ha costat 25 anys, podria perdre's en un any". Així ho exposava la directora executiva de l'ONU Dones, Anita Bhatia, el fet que les dones estan fent més tasques domèstiques i laborals i de cures a causa de l'impacte de la pandèmia del coronavirus. Segons  ha detallat, es podrien perdre oportunitats de feina i educació i la salut mental i física de les dones podria empitjorar. La càrrega de les cures planteja un "risc real de tornar als estereotips de gènere dels anys 50", ha ressaltat. 

Fins i tot abans de la pandèmia, es calculava que les dones feien al voltant de tres quartes parts de les 16.000 milions d'hores de feina no remunerada que es fan cada dia a tot el món. Tal com recull la BBC Mundo, abans del coronavirus per cada feina no remunerada que feien els homes, les dones en feien tres. D'aquesta manera, des de l'ONU subratllen el fet que la pandèmia podria acabar amb aquesta creixent igualtat d'aquests últims 25 anys.

"Si era més de tres vegades més que els homes abans de la pandèmia, els asseguro que el nombre d'hores s'ha duplicat, com a mínim", ha insistit Bhatia. Tot i que les 38 d'enquestes realitzades per l'ONU s'han centrat en països amb ingressos baixos i mitjans, les dades dels països industrialitzats, exposen, recullen un panorama similar.  

"Més alarmant és el fet que moltes dones no estan tornant a la feina", ha detallat Bhatia. "Només durant el mes de setembre, als EUA, prop de 865.000 dones van abandonar la feina en comparació als 200.000 homes que ho van fer. Això pot explicar-se per una càrrega important de cures per fer i que no hi havia ningú més per fer-ho".

Des de l'ONU adverteixen d'un possible efecte dominó, tenir menys dones treballadores serà nefast per al benestar de les dones però també per al seu progrés econòmic i independència. 

Una feina no remunerada 

La feina no remunerada de les dones inclou, tot sovint, el cost que sosté a les famílies, ajuda a l'economia i cobreix la falta de serveis socials, però normalment no es reconeix oficialment com a feina. "El punt clau aquí és que això sempre s'ha subestimat i sempre s'ha tractat com una cosa de la qual no t'has de preocupar perquè no hi ha compensació involucrada", ha dit.

"La pandèmia ha posat de manifest el fet que la feina no remunerada ha estat una xarxa de protecció social per al món i ha fet possible que altres surtin i obtinguin un ingrés productiu, al mateix temps que s'obstaculitzen les oportunitats de creixement i de feina d'aquelles dones que s'emporten la càrrega de les cures".

D'aquesta manera, les dones que fan la major part de la feina no remunerada tindran menys temps per fer una feina remunerada o treballaran més hores i, sovint, s'enfrontaran de tota manera a la inseguretat financera.