No pagar lloguer mentre hagin de tancar per força major. És la demanda col·lectiva del sector de l'hosteleria, que vehicula el Gremi de Restauració de Barcelona. Durant les properes hores, els restauradors de bars i restaurants de la ciutat enviaran als propietaris dels seus respectius locals un escrit sol·licitant la suspensió del pagament fins que puguin tornar a obrir

Des del gremi han facilitat ja als seus associats un model de carta que al·lega la clàusula rebus sic stantibus. Es tracta d'un punt que ja es va argumentar durant la crisi econòmica de 2008 i que permet interrompre temporalment les obligacions entre l'arrendador i l'arrendatari en cas que hi hagi una situació sobrevinguda radicalment imprevisible que impedeix de manera significativa complir amb allò que s'havia acordat. Com que des del passat 14 de març, quan Pedro Sánchez va decretar l'estat d'alarma, bars i restaurant tenen prohibit aixecar la persiana, el gremi entén que es compleixen els requisits per aplicar la clàusula. És per això que conviden el sector immobiliari a facilitar un acord amb els llogaters. 

Amb tot, ja avisen que si els propietaris dels locals no s'hi posen bé, es plantegen recórrer a la justícia per demanar que es declari que la pandèmia per coronavirus és una causa de força major.

En paral·lel, els restauradors també pressionen el govern espanyol, a qui reclamen que estudiï la possibilitat d'obligar els arrendadors a acceptar una carència forçosa del pagament del lloguer, tal com han fet amb l'habitatge. 

El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols lamenta que des de l'executiu de Pedro Sánchez s'estigui aparcant el combat contra la crisi econòmica derivada de la sanitària. "L'única resposta que s'està donant passa perquè les empreses s'endeutin i segueixin pagant. És un error: el que les empreses no poden pagar avui tampoc podran pagar demà, tenint en compte que han deixat de facturar". Critica que en comptes de cancel·lar el pagament de tributs, simplement s'ajorni. En aquest sentit adverteix que "si les administracions no garanteixen la viabilitat de les empreses, els ERTO esdevindran ERO". És a dir, que deixaran de ser temporals per passar a ser definitius. Pallarols adverteix, per tant, que "si les empreses fan fallida, la taxa d'atur es dispararà".