Per tercera setmana consecutiva es redueixen els diagnòstics en atenció primària a la meitat, fins als 13.464 setmanals, segons les dades que ha fet públiques la conselleria de Salut aquest dimarts. Aquestes xifres consoliden el descens de la corba de la covid d'aquesta setena onada, la qual va assolir el seu pic a finals de juny. En la setmana del 27 de juny al 3 de juliol es van diagnosticar 41.735 positius de covid en l'atenció primària, el que va suposar el pic perquè en les dues setmanes següents ja va baixar a 37.922 i a 27.111, i aquesta darrera poc més de 13.000. 

De forma més moderada, els ingressats amb covid segueixen reduint-se i baixen de 1.805 a 1.530 pacients en una setmana. Les UCI encara no s'alleugen, però estan estabilitzades entorn la cinquantena de crítics. Segons el BIOCOM, el vell d'infeccions respiratòries agudes (IRA) es troba "quasi dins de marges històrics prepandèmics". El grup de recerca de la UPC, destaca els darrers mesos "les baixades en ocupació hospitalària han anat molt lligades a la detecció als CAP", i aquesta darrera està reduint-se. De manera que les prediccions sobre l'evolució de les hospitalitzacions són positives.

Segons les dades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC), les defuncions també decreixen, passant de 175 setmanals de mitjans de juliol a 58 aquesta última setmana, el 90% d'ells majors de 70 anys.

La vacuna catalana a la tardor

La farmacèutica catalana Hipra confia que la seva vacuna contra la covid formarà part de la campanya de vacunació d'aquesta tardor. Així ho ha afirmat la directora d'R+D i Registres de la companyia, Elia Torroella. Assegura que cada dia estan "més a prop" de tenir una data i que esperen que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) l'autoritzi en els pròxims mesos per poder començar-la a comercialitzar. 

Inicialment, es preveia que obtindrien els permisos entre els mesos de maig i juny, però segons exposa Torroella, la situació ha "canviat" a nivell "de regulació" i els ha obligat a aportar més informació, però s'ha mostrat "convençuda" que serà passat l'estiu. Tot i l'espera, la companyia ha tornat a remarcar que la seca vacuna compte amb una gran versatilitat que li permet adaptar-se a les noves variants. La farmacèutica, de fet, està treballant en nous prototips en animals i en monodosis de cara al primer trimestre del 2023.

Una gestió cap a la normalitat

A finals de juny i principis de juliol, l'escalada de les dades de contagis i 'augment en les hospitalitzacions feien témer un nou estiu marcat per la covid. Tot i això, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va advertir que les mesures més restrictives d'anys anteriors quedaven descartades, ja que "cal normalitzar", afirmava en ple pic de la setena onada. En aquell moment ja va avançar que mesures com recuperar la mascareta a interiors no estaven sobre la taula i així ha funcionat.