Les persones tenim un cicle circadiari, un rellotge intern de l'organisme que provoca una sèrie de canvis físics i mentals al llarg de les 24 hores d'un dia i que responen de manera general als processos de llum i foscor. El cicle son-vigília és la funció més important dels cicles circadiaris i la seva alteració està relacionada amb una incidència de malalties més important, com el càncer o les patologies psiquiàtriques i neurodegeneratives.

Ara, una nova investigació de títol Using Mendelian Randomisation methods to understand whether diurnal preference is causally related to mental health (Ús de mètodes d'aleatorització mendeliana per comprendre si la preferència diürna està relacionada causalment amb la salut mental) apunta que les persones amb el patró de son el qual va en contra del seu rellotge corporal natural tenen més probabilitats de tenir depressió i nivells més baixos de benestar.

La investigació, duta a terme per la Universitat d'Exeter i publicada a la revista Molecular Psychiatry ha descobert l'evidència més sòlida fins ara del qual estar programat genèticament per ser un matiner protegeix contra la depressió i millora el benestar. Els experts conclouen que això pot deure's a diversos factors, entre ells els hàbits socials que fan que tinguem un patró de treball estàndard de 9 a 5.

Home levantándoseEls matiners de forma natural estan millor preparats per evitar la depressió

L'equip es va basar en investigacions anteriors que van mapar 351 gens relacionats amb ser un matiner o un noctàmbul. Van utilitzar un procés estadístic anomenat Aleatorització Mendeliana per examinar si aquests gens estaven associats causalment amb set resultats de salut mental i benestar, inclosa la depressió, utilitzant dades de més de 450.000 adults del Regne Unit. A més de la informació genètica, els participants també van completar un qüestionari sobre si eren una persona matutina o vespertina.

També van desenvolupar una nova mesura de jet-lag social que mesura la variació en el patró de son entre el treball i els dies lliures. Van mesurar en més de 85.000 participants del Regne Unit dels quals es disposava de dades sobre el son a través de monitors d'activitat que portaven al canell. Van descobrir que les persones que estaven més desalineades del seu rellotge biològic natural tenien més probabilitats de reportar depressió i ansietat i tenien un menor benestar.

L'autora principal de l'estudi és Jessica O'Loughlin, de la Universitat d'Exeter, que va destacar que els noctàmbuls tenen més probabilitats de desafiar el seu rellotge biològic natural en haver d'aixecar-se aviat per anar a la feina. En general, l'equip d'investigació va descobrir que les persones matutines tenien més probabilitats d'estar alineades amb el seu rellotge corporal natural.

"La pandèmia de Covid-19 ha introduït una nova flexibilitat en els patrons de treball per a moltes persones. La nostra investigació indica que alinear els horaris de feina amb el rellotge corporal natural d'una persona pot millorar la salut mental i benestar en els noctàmbuls", assegura O'Loughlin. En l'estudi també van participar experts del King's College London, la Universitat de Colorado Boulder, la Universitat de Manchester i la Universitat de Monash.