La Comissió Europea (CE) creu que, ara per ara, no hi ha evidències científiques que indiquin que la població general hagi de rebre una tercera dosi de la vacuna contra la covid-19, però Brussel·les sí que s'inclina perquè els Estats membres administrin una punxada de reforç als immunodeprimits.

En una conversa durant el ple del Parlament Europeu a Estrasburg, la comissària europea de Salut, Stella Kyriakides, va precisar que "no hi ha una necessitat urgent d'administrar una dosi de reforç a la població general, a aquells que hagin estat vacunats per complet."

"Però els Estats membres poden considerar donar una tercera dosi a aquelles persones amb sistemes immunològics compromesos", com els que s'hagin sotmès a un trasplantament de ronyó, o als més grans amb problemes de salut que habitin en residències d'ancians, va dir.

Encara que la decisió "sobre a qui vacunar és dels Estats membres", en els qui recauen les competències de Sanitat a la UE, la comissària del ram va demanar que s'afavoreixi un "enfocament coherent" entre els 27 en la mesura possible per no desorientar els ciutadans.

L'opinió de l'EMA

La Agència Europea de Medicaments (EMA), que depèn de la Comissió Europea, havia apuntat ja a inicis de setembre que l'evidència és més clara sobre la necessitat de considerar dosis addicionals" als immunodeprimits.

Països com Bèlgica, França o Espanya han començat ja a administrar una tercera dosi a ciutadans amb un estat de salut fràgil o als qui viuen en residències d'ancians.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS), per la seva part, ha demanat que els països rics no generalitzin l'administració d'una dosi de reforç al gruix de la seva població i enviïn vacunes a països en desenvolupament, on la immunització amb prou feines assoleix el 2 % de la població.

Farmacèutiques com Pfizer, en canvi, advoquen per una tercera injecció generalitzada perquè l'eficàcia de la vacuna es dilueix amb el temps, diuen.

En qualsevol cas, i essencialment en virtut del contracte per a la compra de 1.800 milions de dosi a Pfizer-BionTech que el consorci lliurarà entre 2022 i 2023, els ciutadans de la UE disposaran d'una tercera dosi si la situació evoluciona en aquesta direcció.

"Tenim prou dosis assegurades per a qualsevol necessitat futura de la nostra població", va sentenciar Kyriakides, que va avançar també que s'espera que la Agència Europea de Medicaments (EMA) aprovi a l'octubre tres fàrmacs contra la covid.

Un 72% d'adults europeus vacunats

Actualment, el 72 % dels adults de la UE està vacunat amb pauta completa amb alguna dels fàrmacs autoritzats per l'EMA (Pfizer-BionTech, Moderna, Janssen i AstraZeneca) i la variant delta s'ha convertit en la soca dominant, amb el 99 % de les noves infeccions de coronavirus analitzades a la UE.

La comissària, psicòloga clínica de formació, va recordar que en l'últim any i mig la vida política, econòmica i social ha estat segrestada per la pandèmia, però va apuntar que hi ha altres aspectes, també sanitaris, que preocupen en la Comissió Europea més enllà del coronavirus. "Ara rebrem els impactes de la covid en la salut mental", va advertir Kyriakides.

 

Foto principal: Una sanitària vacuna una noia / Europa Press