Durant les últimes hores s'ha fet molt viral el sorprenent episodi que es va viure en el programa El intermedio de La Sexta que condueix El Gran Wyoming. En el transcurs de l'entrevista que el presentador estava realitzant a Jordi Évole, aquest va patir alguns esvaïments sobre els seus propis braços mentre reia obertament per les ocurrències de Wyoming.

Provant de posar-se seriós, Évole va revelar que pateix de cataplexia i va provar d'explicar en què consisteix aquesta malaltia, encara que a causa del to despreocupat i còmic de l'espai, li va costar transmetre el missatge.

jordi evole malaltia La Sexta

Un dels moments en què Jordi Évole va patir un esvaïment a El Intermedio

Què és la cataplexia

La cataplexia és una debilitat muscular sobtada que ocorre mentre una persona està desperta i que es desencadena quan es viuen emocions fortes. Aquestes emocions solen ser positives, entre les que estan el riure, les converses enginyoses i les sorpreses agradables. També pot donar-se quan es produeixen situacions d'enutjos severs i, encara que en poques ocasions, pot passar en moments d'estrès i de por.

Els episodis de cataplexia poden variar quant a la seva gravetat. Els menys greus comporten sensacions momentànies de debilitat a alguns músculs, mentre que els episodis més greus redunden en una pèrdua total del control muscular voluntari, arribant a semblar que la persona s'ha pogut adormir. Durant els episodis més greus, es pot arribar a col·lapsar i no poder moure's ni parlar.

A diferència d'altres afeccions que causen la pèrdua del control muscular, com desmais o convulsions, les persones que experimenten cataplexia romanen conscients a tota hora. Els episodis poden durar fins a un parell de minuts i es resolen per si sols.

Causes de la cataplexia

Encara que es tracta d'un patiment que encara està sent estudiat, es coneix que la majoria de les persones amb cataplexia mostren una pèrdua de certes cèl·lules cerebrals que produeixen l'hormona orexina, que juga un paper important en el cicle de son-vigília.

Una bona part del que se sap sobre la relació entre l'orexina (hipocretina) i la cataplexia prové de la investigació sobre la narcolèpsia tipus 1. I a conseqüència d'aquestes investigacions, es coneix que són tres els factors que poden contribuir a la pèrdua d'orexina en persones amb narcolèpsia tipus 1: els trastorns autoimmunes, els antecedents familiars i les lesions cerebrals.

Tanmateix, la cataplexia no sempre està relacionada amb la narcolèpsia. Al voltant del 30% dels episodis de cataplexia tenen a veure amb altres trastorns com la malaltia de Niemann-Pick, la síndrome de Prader-Willi, la síndrome d'Angelman i diversos accidents cerebrovasculars.

Diagnòstic

No existeix una prova específica per detectar la cataplexia, encara que els enregistraments en vídeo d'episodis de cataplexia poden ser una eina útil. Generalment es diagnostica basant-se en entrevistes amb els pacients i les seves famílies.

En les entrevistes, els metges busquen els signes clàssics de cataplexia. Es pregunta sobre la freqüència amb què una persona experimenta els episodis i quant duren, els esdeveniments desencadenants i els músculs afectats. El metge també pot preguntar-li sobre els medicaments que està prenent, la seva rutina de son i qualsevol altre símptoma associat, com la somnolència diürna. Així mateix, es pot realitzar una prova de son durant la nit i una altra durant el dia.

La cataplexia pot ser diferent en els nens en comparació amb els adults. Els nens sovint mostren símptomes en la seva manera de caminar i tenen atacs que involucren els músculs de la cara. Els episodis en els nens poden no ser provocats per esdeveniments emocionals. A mesura que creixen, la cataplexia en els nens canvia la cataplexia en mirall que s'observa en els adults.

Home adormitEls símptomes de la cataplexia són diferents en els adults i els nens

Tractament

Encara que la pèrdua d'orexina associada amb la cataplexia és irreversible, el tractament pot ajudar a disminuir els episodis de cataplexia en moltes persones. El tractament depèn de la causa subjacent de la cataplexia i pot incloure medicaments com antidepressius o l'oxibato de sodi.